Connect with us
Publicitate

Util

Risc însemnat de producere a avalanșelor în Munţii Bucegi

Publicat

pe

Publicitate

Meteorologii anunță că este risc mare de avalanșă în Munții Bucegi și risc însemnat în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani-Bistriței-Ceahlău.

Potrivit ANM, în Munții Bucegi, la peste 1800 m, la suprafață s-au depus local 10-15 cm de zăpadă proaspătă în ultimele zile, peste stratul precedent depus şi încă instabil. Temporar va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creșteri.

La altitudini de 1800-2100 m stratul este umezit, iar acolo condițiile pentru curgeri spontane vor fi crescute. Sub straturile instabile din partea superioară a zăpezii se află vechiul strat de zăpadă, parțial înghețat şi cu rezistență crescută spre bază. Pe văi și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă, iar în zona crestelor plăci de vânt și cornișe. Pe pantele suficient de înclinate, straturile instabile și cu rezistență scăzută de la suprafaţă pot aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând astfel la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m.

Publicitate

La altitudini mai mici de 1800 m stratul s-a redus semnificativ, menținându-se în special pe unele văi umbrite la altitudini de peste 1600 m, iar ploile local consistente care se vor mai înregistra vor accelera topirea stratului rămas. Spontan vor fi condiţii pentru declanșarea unor curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și chiar medii la altitudini de peste 1600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

De asemenea, este risc însemnat de avalanșă în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani-Bistriței-Ceahlău.

Avertizarea meteorologilor este valabilă până miercuri la ora 21.00.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes