Connect with us
Publicitate

Eveniment

Risc însemnat de avalanșe în munții Făgăraș și Bucegi. La altitudini mari, stratul de zăpadă depus este instabil. Salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu se aventureze pe munte

Publicat

pe

Atenție dacă plănuiți o drumeție pe munte, în următoarele zile. Meteorologii spun că în majoritatea masivelor din România este risc crescut de avalanșă. Cele mai mari pericole pot apărea în munții Făgăraș și Bucegi, acolo unde riscul de avalanșă este însemnat, adică de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5. Avertizarea intră în vigoare în această seară, la ora 20.00 și este valabilă până joi seara.

Publicitate

La peste 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspătă de 5-10 centimetri nu va suferi modificări importante, datorită temperaturilor scăzute care încetinesc transformările cristalelor. Acest strat este depus peste zăpada veche, care este stabilizată, tasată și înghețată. Vântul puternic a spulberat zăpada în zonele adăpostite și pe văi, unde se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1 metru și care pot fi dislocate doar la supraîncărcări mari. Pe versanți s-au format noi plăci de vânt.

Sub 1800 de metri, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este alcătuit zăpada proaspătă, de 5-10 cm, depusă peste stratul vechi, în general întărit și stabilizat,. Pe anumite văi de la peste 1500 de metri și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă, transportată în perioada anterioară de vântul din altitudine. În aceste condiții, în masivele Bucegi și Făgăraș, la peste 1800 de metri, se pot declanșa avalanșe de placă la supraîncărcări.

Risc moderat de avalanșă va fi în munții Rodnei, Călimani – Bistriței și Parâng, iar în masivele Ceahlău, Vlădeasa și Țarcu-Godeanu, riscul de avalanșă va fi redus, spun specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie. În aceste condiții, salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu se aventureze pe munte, mai ales în zonele unde riscul de avalanșă este ridicat.

Publicitate

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes