Connect with us
Publicitate

Eveniment

Risc însemnat de avalanșă, în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu se aventureze pe traseele din partea superioară a masivului

Publicat

pe

Primăvara a venit oficial, temperaturile au crescut, iar zăpada din vârful munților începe să se topească. Odată cu venirea căldurii, stratul de omăt devine foarte instabil, iar avalanșe se pot produce în orice moment, spun specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

Publicitate

Pentru masivul Bucegi și în munții Făgăraș meteorologii avertizează că este risc însemnat de producere de avalanșă de grad 3, pe o scară de la 1 la 5. Atenționarea vizează zonele de altitudine, acolo unde stratul de zăpadă este în continuare foarte consistent.

Meteorologii spun că la peste 1800 de metri, zăpada iși va accelera procesul de topire, în special pe fondul temperaturilor diurne ridicate și a insolației, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l suplimentar. Stratul existent este alcătuit din mai multe zone cu rezistență relativ scăzută, formate din zăpadă umezită și cu masă volumică mare, având intercalate cruste vechi, iar spre sol sunt cristale tip cupă. În apropierea crestelor mai sunt cornișe, iar pe văile adăpostite depozite mai mari de zăpadă.

Temperaturile diurne pozitive, insolația și temporar ploile, vor continua să umezească şi să topească zăpada de la suprafață. Apa rezultată din topire va îngreuna vechiul strat şi acesta va putea aluneca uşor pe pantele suficient de înclinate, peste crustele aflate în interior, iar în cazuri izolate se pot rupe cornișele existente. Se pot astfel declanșa spontan avalanșe de topire de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat supraîncărcări slabe. Unele avalanșe pot angrena și straturi mai vechi și pot coborî până la altitudini mai mici de 1800 de metri.

Publicitate

Sub 1800 de metri, zăpada va continua să se topească. Pe pantele mai înclinate și umbrite de la peste 1700 de metri, se mai pot declanșa curgeri sau avalanșe de topire de mici dimensiuni, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Risc de avalanșă, dar ceva mai scăzut, de grad 2, există și pentru munții Țarcu – Godeanu, Parâng – Șureanu, Rodnei, Călimani, Bistriței și Ceahlău. Cea mai multă zăpadă este în munții Bucegi. La Vârful Omu, stratul de omăt este de aproape doi metri și jumătate. La Bâlea Lac zăpada măsoară 215 centimetri, iar pe Vârful Țarcu este de un metru.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes