Connect with us
Publicitate

Economic

Revenirea la birou a corporatiștilor ar salva de la faliment afaceri de peste 5 miliarde de euro

Publicat

pe

O problemă cu un impact de peste 5 mld. euro şi o întrebare la care nu există un răspuns: cum aduci corporatiştii din nou în birouri astfel încât clădirile, mallurile, centrele comerciale, micile magazine, cafenelele, restaurantele şi hotelurile din jurul lor să nu dea faliment?

Publicitate

Pandemia Covid -19 reprezintă o ameninţare directă pentru prosperitatea urbană, marile oraşe de business, turistice şi culturale pot avea mari probleme din punct de vedere economic dacă această criză trece dincolo de 1 an, conform zf.ro

La New York, marii proprietari de clădiri de birouri au ajuns să ceară public chiriaşilor – bănci, companii din IT, grupuri financiare mondiale – să-şi aducă angajaţii la birouri: cu cât angajaţii vor lucra mai mult de acasă, cu atât mai mult vor da faliment businessurile din New York, scrie Bloomberg.

Din păcate nu va trece mult și vom întâlni aceeaşi problemă şi în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, oraşe care au poluri de birouri în jurul cărora s-au dezvoltat malluri, centre comerciale,  mici magazine utilitare, cafenele, restaurante, covrigării, hoteluri, etc.  În joc sunt vânzări anuale de peste 5 mld. euro.

Publicitate

În Bucureși stocul de birouri moderne a depășit  3,2 mil. mp, unde lucrează între 350.000 – 400.000 de corporatişti, iar dacă am pune un salariu net de 1.000 de euro, am avea venituri de 350 – 400 mil. euro pe lună, adică între 4,2 – 4,8 mld. euro pe an.

Cel mai bun reper în legătură cu situația din birouri şi impactul pandemiei este staţia de metrou Aurel Vlaicu din capitală, cu mallul Promenada, cea mai aglomerată din Bucureşti.

În 2019 traficul a fost de 8,1 mil. călători, în creştere cu 50% în ultimii 5 ani. La Politehnică traficul a fost de 4,3 mil. călători, la Aviatorilor de 4,7 mil. călători, iar la Grozăveşti, unde au răsărit birourile The Bridge, traficul a fost de 3 mil. Călători, mai notează sursa citată.

Cele mai aglomerate staţii din Bucureşti sunt Aurel Vlaicu, Piaţa Sudului, Piaţa Unirii şi Piaţa Universităţii.

În zona Aurel Vlaicu sunt peste 450.000 mp de clădiri de birouri, cu aproape 50.000 de corporatişti. În iulie 2020 traficul în staţia de metrou a fost de 40% faţă de iulie 2019. 

Publicitate

Andrei Boca, senior leasing manager la Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri spune că din datele lor, prezenţa la birou este de 35-40%, restul angajaţilor lucrând de acasă.

Datorită evoluării numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, mulţi angajaţi vor dori să rămână în continuare acasă, chiar dacă acest lucru începe să devină o problemă psihică, cu efect negativ asupra interacţiunilor umane. Dacă mai sunt şi copii prin casă care nu merg la grădiniţă sau la şcoală din cauză de Covid-19, dezastrul este total.

Doar 50% dintre corporatişti s-au întors în birouri, acest lucru are un impact major asupra afacerilor şi vânzărilor din jurul clădirilor – începând de la malluri până la curăţătoriile de haine, comercianţii din malluri uitându-se cu groază la scăderea de trafic şi, implicit, la reducerea dramatică a vânzărilor cu 40-50%.

În cel mai bun caz,  vânzările vor ajunge la 70% faţă de nivelul de dinainte de criză, asta dacă pandemia îşi va încetini ritmul. Însă, î n cazul în care ne vom confrunta cu noi valuri, proprietarii de malluri s-ar putea să ajungă să ceară „chirie 0” numai să nu plece chiriaşii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes