Connect with us
Publicitate

Eveniment

Revelion plin pentru salvatorii din județul Brașov. Pompierii și cadrele medicale SMURD au avut peste 250 de intervenții în minivacanța de anul nou

Publicat

pe

Zilnic, peste 130 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Tara Bârsei“ al județului Brașov, cu 77 de mijloace tehnice, au fost pregătiți să intervină, pe durata minivacanței de Revelion. În perioada 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024 pompierii brașoveni au executat 256 de misiuni dintre care 210 misiuni SMURD si 12 intervenții pentru stingerea incendiilor. În urma misiunilor specifice au fost asistate medical 234 de persoane.

Publicitate

În prima zi a anului, puțin după miezul nopții, echipajul SMURD Brașov a intervenit de urgență pe muntele Tâmpa pentru acordarea asistenței medicale unui bărbat care a fost lovit de o piatră în zona capului. Intervenția a prezentat un grad de dificultate ridicat din cauza zonei în care se afla persoana, greu accesibilă, deplasarea echipajului făcându-se terestru până în apropiere de vârful muntelui. Victima prezenta un traumatism cranio cerebral, i s-a acordat asitența medicală necesară de către personalul medical, a fost coborâtă cu ajutorul unui echipaj de la Salvamont iar ulterior a fost transportată la spital pentru investigații medicale suplimentare.

De asemenea s-a intervenit prompt cu un echipaj cu apă spumă si pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în zona Turnului Alb din municipiul Brașov. Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza materialelor pirotehnice. Au ars 6 mp de vegetație uscată si din fericire nu s-au înregistrat victime.

Totodată, au fost dislocate autospeciale de intervenție pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor si pentru acordarea asistentei medicale necesare în Piața Sfatului, în Piața Unirii si la Cetatea Brașovului, cu scopul de a reduce timpul de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.

Publicitate

Pe linia Inspecției de Prevenire, inspectorii de prevenire au executat controale la unități turistice sau amenajări temporare la care a fost anunțată afluență mare de public. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire s-au referit, printre altele, la dotarea cu mijloace de primă intervenție, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.

Astfel, premergător weekendului prelungit, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Brașov a executat controale de specialitate la operatori de alimentație publică – baruri, restaurante si unități de turism. Ca urmare a verificărilor executate, au fost aplicate 95 de sancțiuni, din care 61 de avertismente și 34 de amenzi în cuantum de 571.000 lei.

De asemenea, pentru un operator economic a fost aplicată măsura complementară de oprire a funcționării până la obținerea autorizației de securitate la incendiu conform art. 3 alin 1 lit e), f), g) din HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea grava a cerinței de securitate la incendiu in ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinătăți. Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este prioritară, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare.

Având în vedere faptul că o mare parte din incendiile produse în ultima perioadă sunt legate de sistemele de încălzire și pentru că perioada sezonului rece încă nu a trecut, pompierii recomandă brașovenilor să respectațe normele de prevenire și stingere a incendiilor în locuințe, astfel:

  • Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
  • Aveți grijă la amplasarea materialelor combustibile, sau inflamabile, în apropierea sistemelor de încălzire (sobe, plite, centrale termice, etc).
  • Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora.
  • Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile.
  • NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului.
  • NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată.
  • Interziceţi jocul copiilor cu focul.
  • Instalați detectoare de fum pentru a preveni producerea unor incendii.

În cazul producerii unei situații de urgență, solicitați intervenția salvatorilor prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență 112.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes