Connect with us

Fapt divers

Reţeaua de Internet Digi a căzut miercuri în Brașov și alte oraşe mari din ţară. Val de plângeri pe pagina de Facebook

Redactia

Publicat

pe

Miercuri, 17 februarie, în jurul orei 21:50 a fost înregistrată o avarie care a condus la indisponibilitatea temporară a serviciilor de internet fix în mai multe regiuni ale ţării.

Reţeaua de Internet Digi a căzut miercuri seară în marile oraşe din toată ţara. Problema a fost semnalată intens pe pagina de Facebook a RCS&RDS de către utilizatori, care nu puteau accesa serviciile de Interent.

Publicitate

Printre oraşele menţionate pe pagina de Facebook se numără şi Bucureşti, Iaşi, Cluj, Oradea, Timişoara, Braşov, Craiova, şi altele.

Conform reprezentanților Digi, echipele tehnice ale companiei au restabilit conexiunile în aproximativ 15 minute de la sesizarea avariei. RCS&RDS nu a comunicat încă oficial problema care a dus la întreruperea serviciului de Internet.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

Studenţii Universităţii Transilvania au acces gratuit la imprimante 3D. Îşi pot printa orice obiect necesar proiectelor din facultate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Universitatea Transilvania din Brașov a inaugurat astăzi un centru de printare 3D, gratuit, dedicat studenților. Astfel, toți studenții UNITBV vor avea la dispoziție 8 imprimante 3D, pe care vor putea printa diverse obiecte necesare proiectelor la facultate.

Publicitate

Indiferent de facultatea ori specializarea la care studiază, fie că vorbim de profil ingineresc ori de profil uman, toți studenții Universității vor avea acces gratuit la aceste imprimante, iar consumabilele vor fi puse la dispoziție de Universitatea Transilvania din Brașov.

În permanență, la centrul de printare vor exista studenți voluntari, de la Facultatea de Design de produs și Mediu care îi vor ajuta pe colegii lor să printeze.

Publicitate

Cele 8 imprimante, model Prusa, printează obiecte în format 3D, cu polimeri – mase plastice. Dimensiunea maximă a unui obiect ce poate fi printat este de maximum 20 de centimetri. Imprimantele au costat în total aproximativ 12.000 de euro, iar pentru amenajarea centrului au fost investiți peste 150.000 de lei, bani din fonduri proprii ale Universității.

Centrul de printare 3D se află pe Colina Universității, în corpul A. Și tot aici se află și unul dintre spațiile centrului de scriere academică, singurul de acest fel din România. Centrul de scriere este deschis tuturor studenților Universității și își propune să-i ajute pe studenți să elaboreze corect o lucrare academică.

Publicitate

„Ne-am propus să avem mai multe puncte de atracție pentru studenți. Astăzi vă arătăm doar o parte dintre ele: centrul de printare, centrul de scriere și terasa corpului A. În cursul acestui an urmează să inaugurăm și alte zone dedicate studenților, zone care sperăm să aducă o schimbare în bine și astfel tinerii să-și dorească să petreacă cât mai mult timp în spațiile universității”, a declarat Rectorul Universității Transilvania din Brașov, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan.

Pe lângă cele două centre din corpul A, pe acoperișul clădirii a fost amenajată și o terasă deschisă, unde studenții își pot petrece timpul liber și de unde pot vedea panorama întregului oraș.

Citește mai mult

Fapt divers

FOTO / Descoperire arheologică fără precedent: trăsură conservată aproape perfect, în apropiere de Pompeii

Redactia Brasov

Publicat

pe

O echipă de arheologi italieni a descoperit o trăsură ceremonială antică, din perioada romană, în apropiere de zidurile orașului Pompeii.

Publicitate

Trăsura ceremonială antică, scoasă la iveală de arheologi, a fost descoperită în apropierea grajdurilor unei antice vile romane, lângă orașul Pompeii, distrus în anul 79, în urma erupției vulcanului Vezuviu.

Experții, potrivit BBC, consideră că trăsura romană era folosită în timpul festivităților și paradelor, fiind într-o stare „excelentă de conservare”.

Publicitate

Trăsura ceremonială are componente de fier, bronz și decorațiuni din cositor, dar și funii și elemente florale decorative sculptate, aproape intacte.

Arheologii au lucrat aproape două luni la dezvelirea trăsurii, pentru ca aceasta să nu fie afectată sub nicio formă.

Publicitate

„Această descoperire este una extraordinară, care ne ajută să înțelegem mai bine lumea antică. Luând în considerare faptul că izvoarele istorice ne arată că astfel de trăsuri erau folosite de preotese și femei, nu putem exclude posibilitatea ca trăsura să fi fost folosită în timpul ritualurilor sau ceremoniilor de căsătorie”, a spus Massimo Osanna, directorul sitului arheologic, citat de BBC.

Citește mai mult

Fapt divers

O mare parte din Tâmpa a fost practic despădurită, în urma unui incendiu din 1946. Truda brașovenilor de odinioară a dus însă la reîmpădurire muntelui

Avatar

Publicat

pe

Muntele Tâmpa aparține de masivul Postăvaru și este înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov. Muntele Tâmpa este constituit din formațiuni calcaroase ca urmare a încrețirii scoarței terestre. Înălțimea maximă atinsă este de 950 de metri și se află la aproape 400 de metri deasupra orașului „de sub Tâmpa”.

Publicitate

Tâmpa este un adevărat brand pentru orașul Brașov. Frumusețea muntelui este apreciată de toți turiștii. Mare parte din cele 150 de hectare este instituită ca rezervație naturală de tip florisitc, faunistic și peisagistic. Din nefericire, la mijlocul secolului al XX-lea toată vegetația a fost distrusă în urma unor incendii masive. Zona a fost refăcută de oameni, care au cărat pământ în coşuri şi au replantat copacii.

„Braşovul este printre puţinele oraşe care care au o arie protejată în intravilan. Traseele turistice au fost amenajate încă din secolul al XIX-lea de cluburile de turism montan de la acea vreme, de precursorii salvamontiştilor de astăzi. Traseele datează din jurul anului 1870 şi au fost gândite pentru promenadă deasupra oraşului”, povesteşte Dorina Mihai, de la Agenţia Metropolitană Braşov, custodele muntelui, potrivit Adevărul.

Publicitate

Ce trasee sunt pe muntele Tâmpa?
Turiștii care vor să ajungă în vârful Muntelui Tâmpa, pot să aleagă dintre patru trasee, fiecare cu grad diferit de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.

video

Pe traseu oamenii pot admira două specii de plante ce trăiesc numai în România: crucea voinicului şi obsiga bârsană. Totodată, muntele reprezintă casa aproape a 35% din totalul speciilor de fluturi din ţară. În lunile iulie şi august aceștia pot fi admiraţi în toată splendoarea lor, având o multitudine de culori.

Publicitate

Cum a fost reîmpădurit Tâmpa?
Incendiile de la mijlocul secolului al XX-lea au lăsat muntele „dezbrăcat”. Oamenii s-au strâns și au dovedit că acolo unde este dorință totul este posibil, reușind să planteze copaci.

Incendiile de pădure din august 1946 au fost devastatore. O mare parte din Tâmpa a fost practic despădurită. Se vedea doar stâncă. Locuitorii de atunci ai oraşului au dat dovadă de o dorinţă extraordinară. Au cărat pământ în coşurile de nuiele, mergând pe jos, şi au replantat pădurea care se vede astăzi, a declarat Dorina Mihai pentru sursa citată mai sus.

video

Numele lui Stalin pe Muntele Tâmpa
Nu multă lume știe, însă Muntele Tâmpa a mai avut de suferit în anii ’50, când Braşovul a devenit oraşul Stalin. Deși pare greu de crezut pe munte a fost scris numele dictatorului rus sculptat practic în brazi.

Publicitate

În prezent, numele fostului dictator este greu de descifrat, deoarece brazii s-au amestecat cu foioase, dar, în sezonul rece, se poate distinge numele fostului lider născut în Georgia.

sursa: shtiu.ro / foto: wikipedia

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>