Connect with us
Publicitate

Social

Restricțiile care s-ar putea impune de sâmbătă la Brașov – Declarații, circulație restricționată, masca de protecție obligatorie în spațiile publice

Publicat

pe

Publicitate

Creșterea vertiginoasă a cazurilor de coronavirus a adus municipiul Brașov la o rată de peste 6 la mia de locuitori. De sâmbătă ar putea urma noi măsuri restrictive dacă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) va decide asta. Persoanele nevaccinate vor fi nevoite să iasă din case după ora 20.00, în weekend, doar dacă au motiv bine întemeiat, pe care să-l treacă în declarația pe propria răspundere. De asemenea, conform ordinului de ministru de miercuri, masca redevine obligatorie pe stradă și în toate spațiile publice deschise din localitățile cu o incidență mai mare de 6 la mie.

Municipiul Brașov avea joi, 7 octombrie, o rată de infectare de 6,01/1.000 de locuitori. În mod normal, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov așteaptă 48 de ore de la data depășirii pragului, până când să ia o hotărâre în privința unei localități. Practic, de sâmbătă, brașovenii vor trebui să respecte o serie de restricții.

Localităţile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulaţia între orele 20:00 şi 05:00 se face doar cu declaraţie pe propria răspundere. Sunt exceptaţi de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare şi cei care au trecut prin boală. În localităţile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Magazinele vor funcţiona în intervalul orar 5:00 – 22:00 unde incidenţa este de peste 6/1.000. Când incidenţa trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22.00.

Publicitate

„Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, să se desfăşoare doar în intervalul orar 5:00-22:00. În intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, se mai arată în HG.

Şcolile rămân deschise şi dacă incidenţa trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau şcoli, individual, în funcţie de apariţia cazurilor de COVID. Elevii şi cadrele didactice vor fi testaţi cu teste non invazive.

Pentru unităţile administrativ teritoriale cu incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 6 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se pun în aplicare următoarele măsuri din H.G. 932/2021, cu modificările și completările ulterioare:

(1) Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

(2) Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00-18,00.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la art.2 alin. (1) lit. a.persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit.b. şi d.persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. 

Măsurile instituite în unităţile administrativ teritoriale nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

Reglementări pentru străini

Măsurile instituite în unităţile administrativ teritoriale nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit prezentei hotărâri au obligația de a verifica existența documentelor, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2 a acestor persoane. Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes