Connect with us
Publicitate

Economic

Reprezentanții Castelului Cantacuzino, din Buşteni, nu vor autostrada Brașov – Ploieşti: „Va duce la distrugerea întregii industrii turistice”. Primarul staţiunii îi contrazice

Publicat

pe

Publicitate

Reprezentanţii Castelului Cantacuzino din staţiunea Buşteni susţin că traseul autostrăzii Ploieşti – Braşov va afecta turismul de pe Valea Prahovei, în timp ce primarul de la Buşteni, Mircea Corbu, spune că, din contră, oraşul va fi eliberat de maşinile aflate în tranzit, iar acesta este un lucru pozitiv.

Conform unui comunicat al reprezentanţilor Castelului Cantacuzino, noul traseu anunţat de autorităţi va duce la „eliminarea oraşului Buşteni de pe harta destinaţiilor turistice”.

„Acum, un nou plan a ieşit la rampă, care va produce prejudicii şi va duce la distrugerea permanentă a întregii industrii turistice din Buşteni şi împrejurimi. Un tronson de autostradă poziţionat direct deasupra oraşului, aproape de casele, pensiunile şi hotelurile din zonă; nu în ultimul rând, un tronson care ar urma să fie construit la aproximativ 30 de metri deasupra Castelului Cantacuzino, afectând întreaga configuraţie a Văii. După cum se observă în simularea video, tronsonul de autostradă ar traversa în mod ilegal şi aria protejată a acestui monument istoric de categorie A. (…) Există cinci planuri alternative cu tuneluri şi alte rute, care vor duce în mod evident la eliminarea oraşului Buşteni de pe harta destinaţiilor turistice, consecinţă pe care nimeni nu a catadicsit să o ia în considerare. (…) Analizând toate cele menţionate (…), întreaga planificare a infrastructurii zonei Sinaia – Buşteni – Azuga are consecinţe irevocabile. (…) Voi face tot posibilul pentru a preveni această defrişare turistică”, arată sursa citată.

Primarul Mircea Corbu a declarat, joi, pentru AGERPRES, că proiectul autostrăzii este de importanţă naţională, va ajuta staţiunea prin eliminarea traficului de tranzit, iar administraţia locală va emite, dacă îi vor fi cerute, toate avizele necesare realizării acestei investiţii.

Publicitate

„E un proiect naţional, dar dacă statul român investeşte, cine e Castelul Cantacuzino să se opună unui proiect care rezolvă toată ţara? Din contră, se eliberează oraşul Buşteni, pentru că autostrada e deasupra oraşului, iar circulaţia de tranzit nu mai intră prin oraş. Eu nu am nimic cu nimeni, eu am venit să fac treabă la Buşteni. (…) Nu am interese meschine, se vede din munca pe care o duc. (…) Noi, ca UAT Buşteni, punem la dispoziţie toate avizele ca să se poată realiza această autostradă promisă de 50 de ani”, a precizat Mircea Corbu.

În plus, referindu-se la posibilitatea ca traseul autostrăzii să traverseze o arie protejată, primarul susţine că instituţiile abilitate vor da avizele conform prevederilor legale şi după realizarea tuturor verificărilor necesare.

Varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov a fost avizată recent în CTE – CNAIR, costul estimat al proiectului fiind de 5,5 miliarde de euro, fără TVA, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe Facebook.

„Am avizat astăzi în CTE – CNAIR varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov! În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian – Râşnov) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) şi 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcţia autostrăzii este de 5,5 miliarde euro fără TVA”, a notat Pistol.

Autostrada Ploieşti – Braşov va asigura conectivitatea între centrele turistice importante de pe Valea Prahovei, şi anume Comarnic, Sinaia, Azuga, Predeal şi Braşov.

Traseul autostrăzii traversează 23 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT), a adăugat şeful companiei de drumuri.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Iulian

    21 iulie, 2023 at 3:12 pm

    Unde este simularea video despre care se vorbeste? Cel putin 10 publicatii au preluat comunicatul de presa dar niciuna nu s-a deranjat sa il citeasca si sa includa simularea video despre care se vorbeste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes