Connect with us
Publicitate

Social

Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie. La Braşov există o singură firmă acreditată pentru montarea acestora

Publicat

pe

Chiar dacă repartitoarele de căldură sunt obligatorii de la 1 ianuarie 2022, încă nu se ştie cine ar putea aplica sancţiunile în cazul celor care nu se conformează.

Publicitate

De la 1 ianuarie 2022, repartitoarele de căldură devin obligatorii pentru locuinţele branşate la sistemele centralizate de termoficare din România. Cei care nu vor avea repartitoare de căldură în prima zi a anului viitor riscă să fie sancţionaţi, potrivit legii.

„Legea 325 s-a modificat şi prevede obligativitatea ca toţi consumatorii branşaţi la sistemul de termoficare, în România, nu doar în Braşov, să aibă montate repartitoare de costuri”, a explicat directorul Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Braşov, Mircea Marin.

Serviciile de termoficare nu sunt abilitate să monteze asemenea repartitoare, iar la Braşov există o singură firmă acreditată pentru această operaţiune.

Publicitate

„Serviciul Public Local de Termoficare nu este abilitat şi nici nu ar avea cum să fie abilitat în a monta astfel de repartitoare pentru că, practic, ar apărea un conflict de interese dacă SPLT le-ar monta, SPLT le citeşte, SPLT le facturează, SPLT le încasează”, a mai spus Mircea Marin. Astfel, există temerea că preţurile vor creşte îngrijorător, odată cu apropierea termenului limită pentru montarea repartitoarelor. Costurile sunt foarte ridicate chiar şi în acest moment, mai ales că, într-un apartament cu 3 camere există, de obicei, minim 5 calorifere şi pe fiecare dintre acestea trebuie să fie montat un repartitor.

„Eu am 7 calorifere la un apartament cu trei camere, pentru că avem bucătăria, două băi şi un calorifer pe hol. Sunt pensionară, sunt văduvă şi, dacă ar trebui să plătesc şi numai 700 de lei pentru repartitoare, nu aş mai avea bani de medicamente sau de pastile”, spune o braşoveancă.

Mai mult, pe lângă costurile de instalare, vor exista şi unele de exploatare. În fiecare lună, pentru citirea acestor contoare, consumatorii vor plăti o anumită sumă. Cele care ar trebui să dea aceste amenzi sunt primăriile. Singura structură care ar putea aplica amenzi în această situaţie pare să fie Poliţia Locală, însă agenţii nu pot intra în case să verifice dacă există sau nu repartitoare.

Deocamdată, legea nu are norme de aplicare, astfel că nu se ştie cine şi cum va controla dacă există repartitoare de căldură într-un apartament. La sfârşitul acestei săptămâni ar trebui, însă, să apară şi aceste norme, informează adevarul.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes