Connect with us
Publicitate

Social

Reguli mai stricte pentru braşovenii care stau în locuinţele sociale de la Primărie

Publicat

pe

Chiriașii locuințelor sociale vor trebui să fie mai atenți la plata chiriilor sau întreținerii, la respectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor sau la respectarea normelor de conviețuire, dacă vor să își păstreze locuința închiriată. Consiliul local a aprobat vineri proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei la HCL nr. 9/2021 privind aprobarea Regulamentului privind repartizarea și închirierea locuințelor sociale aparținând Municipiului Brașov, care lărgește sfera beneficiarilor, dar impune și o serie de obligații.

Astfel, în urma unor modificări legislative aduse Legii Locuinței, au fost introduse două noi categorii de persoane îndreptățite să primească o locuință socială și anume persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni – august 1977, precum și victimele violenței domestice, însă numai până la data finalizării partajului prin una dintre modalitățile prevăzute de lege.

O altă prevedere se referă la posibilitatea persoanelor/familiilor cărora urmează să li se repartizeze o locuință socială de a viziona apartamentul care urmează să li se repartizeze înaintea încheierii contractului de închiriere, pentru a se elimina situațiile în care chiriașii renunțau la contract după încheierea acestuia, în urma vizionării locuinței.

Foarte importante sunt noile condiții care duc la încetarea contractului de închiriere. Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, chiriașii vor fi obligați în mod expres să își achite la timp cheltuielile locative și chiria, în caz contrar contractul urmând să înceteze. Contractul va înceta de asemenea și dacă se constată că în locuință nu sunt respectate normele de prevenire și stingere a incendiilor, adică dacă locatarii au modificat sursa de încălzire sau folosesc combustibili pentru aparatele de gătit (butelii GPL, lemne, cărbuni, petrol, benzină, motorină etc.).

Publicitate

Un alt motiv pentru încetarea contractului de închiriere este și comportamentul locatarului sau al membrilor familiei acestuia, comportament care face imposibilă conviețuirea sau împiedică folosirea normală a locuinței. În cazul în care aceștia sunt notificați de maximum 3 ori în baza unor documente justificative (note de constatare, rapoarte de vizită, reclamații, procese-verbale întocmite de organele de poliție, certificate medico-legale etc.) asupra încălcării regulilor, ei vor pierde dreptul la respectiva locuință. Comportamentul inadecvat va fi dovedit prin existența unor amenzi legate de tulburarea ordinii și liniștii publice, notificări din partea DAS Brașov privind comportamentul, sau orice alte documente relevante care se află la dosarul beneficiarului.

Municipalitatea are în prezent 44 de locuințe sociale, cu două și cu trei camere, în blocul de pe str. Zizinului nr. 144, aflat în administrarea Direcției de Asistență Socială Brașov începând cu data de 15.08.2022. În prezent, în imobil locuiesc 162 de persoane vulnerabile. Pe lista de așteptare pentru repartițiile de locuințe sociale se află în prezent alte 42 de persoane sau familii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes