Connect with us
Publicitate

Administrație

Regulament nou pentru procesul de bugetare participativă din Brașov. De acum vor putea propune proiecte și tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani

Publicat

pe

Primăria Municipiului Brașov a lansat, astăzi, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind procesul de bugetare participativă“. Scopul acestui act normativ este de a implica cetățenii municipiului Brașov într-un proces democratic de identificare a problemelor orașului, de dezbatere privind prioritizarea acestora și de luare a deciziei privind modul de cheltuire a unei părți importante din bugetul local.

Publicitate

Principalele modificări sunt reducerea vârstei de la care brașovenii pot face propuneri de proiecte de bugetare participativă și pot vota proiectele relevante pentru comunitate; modificarea comisiei, prin includerea specialiștilor din cadrul primăriei care au atribuții în implementarea proiectelor, și modificarea grilei de evaluare a proiectelor, respectiv înlocuirea punctajelor cu îndeplinirea sau nu a criteriilor de eligibilitate.

„Am lansat în consultare publică modificările la regulamentul pentru bugetare participativă. Principala modificare, în urma feedback-ului pe care l-am primit de la voi, este cea legată de vârsta minimă de la care brașovenii pot face propuneri de proiecte și pot vota. Mă bucur că tinerii și-au arătat interesul de a fi parte activă a procesului de luare a deciziilor, astfel că, din acest an, toți brașovenii care au împlinit vârsta de 14 ani pot face propuneri de proiecte de bugetare participativă și pot vota proiectele pe care le consideră importante pentru comunitate. Și în acest an, bugetul alocat este tot de 2 milioane de lei, repartizate pe cele patru domenii prioritare: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților. Vă invit să ne trimiteți sugestiile voastre, să ne ajutați să îmbunătățim ghidul gândit de către noi și vă așteptăm în număr cât mai mare să propuneți proiecte relevante pentru Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban.

Obiectivele procesului de bugetare participativă sunt: adaptarea mai bună a politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor; creșterea gradului de colaborare și asumare în procesul de dezvoltare urbană de către cetățeni și autorități; consolidarea democrației participative prin implicarea mai mare a cetățenilor la exercițiul de luare a deciziilor ce privesc întreaga comunitate; creșterea gradului de transparență a activității administrației publice locale; consolidarea relației dintre autorități și cetățeni printr-o comunicare mai eficientă, dialog și colaborare de ambele părți.

Publicitate

Programul de bugetare participativă presupune ca brașovenii care doresc să se implice în dezvoltarea orașului să facă propuneri de proiecte pe 4 domenii: orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat și orașul comunităților. După finalizarea depunerii acestor propuneri, o comisie formată din specialiști din primărie, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și experți independenți vor face o analiză tehnică, legală și financiară a propunerilor. După declararea eligibilității acestor proiecte, se va trece la etapa a doua de implicare a cetățenilor, etapă în care brașovenii vor putea vota proiectele pe care le consideră prioritare, câte unul pentru fiecare domeniu.

După finalizarea procedurii, vor fi implementate, de către Primăria Brașov, proiectele care au obținut cel mai mare punctaj. Bugetarea participativă nu înseamnă alocarea fondurilor necesare implementării către cei care fac propunerile; proiectele sunt implementate de Primăria Brașov. Conform proiectului de regulament, la acest proces pot participa – atât în ceea ce privește transmiterea proiectelor, cât și a votului – doar cetățenii cu vârsta peste 14 ani, cu domiciliul sau rezidența temporară/flotant în Municipiul Brașov.

Domeniile propuse, conform proiectului de regulament:

1. Orașul mobil – 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.

Exemple: amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.

Publicitate

2. Orașul verde – 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate. Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională: spațiu verde, de recreere și de joacă.

3. Orașul relaxat – 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.

Exemple: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.

4. Orașul comunităților – 500.000 de lei.

  • infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală,
  • infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.
  • infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.

Brașovenii pot face propuneri de modificare a acestui regulament până în data de 29 noiembrie către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media, e-mail: [email protected], sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program luni-joi, 8.00-14.00, și vineri de la 8.00-13.00.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes