Connect with us
Publicitate

Administrație

Regulament nou în piețele din Brașov. Municipalitatea vrea ca producătorii autohtoni să aibă prioritate la tarabe

Publicat

pe

Publicitate

Municipalitatea a creat un regulament nou pentru comercianții care vor să își vândă produsele în piețele din Brașov. Autoritățile au gândit un plan pentru a asigura un acces facil tuturor categoriilor de producători din domeniul agricol, în paralel cu o verificare mai strictă a calității și autenticității produselor. Proiectul este în dezbatere publică și va trece prin plenul Consiliului Local la următoarea ședință.

„După cum le-am promis brașovenilor, vom deschide piețele pentru toți cei care produc legume și fructe la noi în țară, iar acestea vor trebui să fie de calitate. Pentru a ne asigura de acest lucru trebuie să avem actele normative potrivite, dar și angajați care să pună în aplicare aceste prevederi. Dacă în prima parte a lunii am încercat să rezolvăm una dintre problemele referitoare la resursa umană și l-am demis pe directorul serviciului, la sfârșitul săptămânii trecute am lansat în dezbatere proiectul de regulament pentru activitatea din piețe. Proiectul aduce modificări importante modului în care se desfășoară activitatea comercială în aceste spații publice. Aducem noi categorii de producători, cooperativele agricole, gospodăriile țărănești și asociațiile de producători, vor avea prioritate la ocuparea tarabelor cei care fac dovada autenticității produselor, iar suprafața locurilor de vânzare va fi direct proporțională cu suprafața de teren pe care o deține un producător. Îi invit pe brașoveni, dacă vor să aibă garanția unor produse de calitate, să citească acest regulament și să vină cu propuneri de îmbunătățire a lui, astfel încât prezența unui produs din piață să fie o garanție că este cultivat la noi în țară și că este de cea mai bună calitate”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

În noul regulament vor fi introduse trei categorii noi de comercianți: asociațiile de producători agricoli, cooperativele agricole și gospodăriile țărănești. Cei care vor să își vândă produsele de la tarabe vor trebui să demonstreze că acestea provin din exploatația proprie.

Stabilirea locurilor de vânzare se va face raportat la suprafaţa de teren/anvergura exploataţiei deţinute şi la cantitatea de produse obţinută. Serviciul de piețe va stabili o metodologie de calcul a acestor cantități, pentru a elimina posibilitatea celor care dețin suprafețe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, de toate tipurile, pentru că dețin un certificat de producător eliberat primăria unde se află terenul fără a ține cont de cantitățile și tipurile de produse care pot fi cultivate.

Publicitate

O altă prevedere nouă este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comecializate. Conform proiectului de regulament, au prioritate la ocuparea locurilor de vânzare cei care vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.

Proiectul de hotărâre legat de noul regulament poate fi consultat AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Laurentiu Tatulescu

  22 februarie, 2022 at 5:50 pm

  O situatie care se intampla de mult timp in pietele din Brasov tine de calitatea fructelor si legumelor.A devenit o practica a comerciantilor sa amestece produsele degradate cu cele bune si sa fie vandute dupa bunul plac al acestora.
  Ca si cumparator nu ai posibilitatea sa iti alegi marfa, iar orice comentariu pe care il faci relativ la marfa degradata se sfarseste cu un refuz (in cazul cel mai fericit) al comerciantului de a -ti vinde produsele.
  Intr-un supermarket ai posibilitatea sa iti alegi singur fructele si legumele, iar daca la un control sunt gasite produse degradate sau expirate, comerciantul este amendat.O masura asemanatoare o vad normala si in piete, unde, pe langa verificarile celelalte, sa fie verificata si starea produselor care se vand pe tarabe. Raspunderea pierderilor legate de alterarea fructelor sau legumelor este riscul comerciantului nu raspunderea cumparatorilor.
  Dincolo de toate, o masura de corectare a acestei vechi practici ar fi si un semnal de civilizare mult dorit de cumparatorii din piete.
  Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes