Connect with us
Publicitate

Eveniment

Regele Charles al Marii Britanii ajunge astăzi în România. Care este programul monarhului în cele cinci zile pe care le va petrece în țara noastră

Publicat

pe

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va ajunge astăzi în România. Aceasta este prima vizită externă pe care suveranul britanic o face după încoronare. Decizia de a veni în România a luat prin surprindere o lume întreagă, dar dragostea pentru țara noastră l-a făcut pe monarh să revină în locurile sale de suflet.

Publicitate

La ora 15.30, regele Charles se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Ceremonia de primire oficială va fi urmată de o întrevedere tete-a-tete a celor doi. Apoi, Majestatea Sa va lua parte la o reuniune cu alte autorități ale statului, înalți clerici, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic. La recepția respectivă sunt invitate peste 200 de persoane.

E de așteptat ca adunarea să înceapă prin discursurile oaspetelui și gazdei. Nu este însă vorba despre o vizită de stat, cu una cu caracter privat. Participarea monarhului la ceremoniile oficiale de la Cotroceni va fi una de curtoazie, conform protocolului de la un asemenea nivel.

După întâlnirile oficiale, regele Charles își va continua vizita privată prin țara noastră. Pentru început va poposi la moșia lui din Valea Zălanului, acolo unde sâmbătă îi așteaptă pe localnici la un picnic de bun venit, care va fi organizat pe o pajiște de lângă proprietatea monarhului. Sătenii vor merge încărcați cu daruri pentru suveranul britanic și vor sta de vorbă cu Majestatea Sa.

Publicitate

Este de așteptat ca Charles al III-lea să facă și tradiționalele sale plimbări prin pădurile din jurul satului Valea Zălanului, din Covasna. Monarhul este un apărător al mediului înconjurător, iar drumețiile prin natură sunt printre activitățile preferate pe care le face atunci când ajunge în România.

La Viscri, în județul Brașov, regele va ajunge marți, 6 iunie, în ultima zi a vizitei sale prin țara noastră. Și aici localnicii îl vor aștepta cu cadouri, dar se anunță și un număr mare de turiști care vor merge la Viscri pentru a-l vedea de aproape pe regele Marii Britanii.

Potrivit romania.europalibera.org, atașamentul regelui Charles față de România este unul profund și ține inclusiv de legăturile de rudenie cu familia regală românească. Tatăl Regelui Charles, prințul Philip, soțul defunctei regine Elisabeta, era văr primar cu Regele Mihai prin mama acestuia, Regina Elena.

Cuplurile Elisabeta & Philip și Mihai și Ana se vizitau la finele anilor 1940, când regele exilat al României se afla încă în Marea Britanie. Erau cupluri tinere cu copii mici, de unde și prietenia din deceniile care au urmat dintre Charles și principesa Margareta a României.

Însă legăturile dinastice cu România sunt mult mai vechi pe linie paternă. Defunctul regele Mihai avea sânge de Hanovra/ Windsor prin bunica sa englezoaică, Regina Maria, nepoata de fiu a Reginei Victoria a Marii Britanii. Regele Charles al III-lea este urmașul ei direct.

Publicitate

Dar mai importante probabil decât vechile însemne heraldice și legături dinastice, este atașamentul profund al ex-prințului Charles, acum rege, față de Regele Mihai și soarta românilor. Regele Mihai era unchiul pe care îl respecta profund.

Unul dintre primii apropiați cu care Regele Mihai s-a sfătuit în privința revenirii în România, chiar în decembrie 1989, când gloanțele nu se opriseră, a fost prințul Charles.

Nu e o coincidență că prințul Charles s-a numărat printre primii oameni influenți din cercurile europene care i-au ajutat români să iasă din izolarea și degradarea provocată de dictatura comunistă. Vizitele lui în România au început în 1998, odată cu prima rotație democratică a puterii. Treptat însă, aceste vizite au devenit din ce în ce mai personale, prințul Charles a cumpărat proprietăți în Transilvania, și-a creat legături directe și foarte concrete cu localnicii.

Monarhul deține în România mai multe proprietăți, la Viscri și la Valea Zălanului, în județul Covasna – locul unde preferă să se retragă în ultimii ani. Proprietățile de acolo sunt administrate de contele Tibor Kalnoky, unul dintre prietenii apropiați ai regelui Charles.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes