Connect with us
Publicitate

Cultural

Refugiaţii din Ucraina au mulțumit braşovenilor pentru ajutor printr-o „petrecere cu lacrimi în ochi”

Publicat

pe

Refugiaţii care s-au stabilit în Braşov au organizat, la 5 luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, un eveniment în semn de recunoștinţă pentru romanii care i-au primit şi au ajutat.

Publicitate

A fost și primul eveniment la care a participat și noul ambasador al Ucrainei la Bucureşti. Diplomatul le-a mulţumit românilor că i-a primit cu brațele deschise, transmite tvr.ro.

Artiștii ucraineni au pregătit expoziții, concerte și spectacole de dans, iar copiii au exersat coregrafii ca pentru o serbare de final de an școlar. Iar femeile au pregătit mâncare tradițională, așa cum făceau acasă de sărbători.

”Aici e petrecere cu lacrimi în ochi. Ne dorim că toată lumea să ştie cum au fost distruse oraşele noastre. Este un eveniment prin care vrem să arătăm braşovenilor, românilor, care sunt tradiţiile noastre”, a spus Natalia, refugiată din Ucraina.

Publicitate

”L-am născut pe fiul meu, cu zece zile înainte să înceapă războiul. Când am ajuns acasă de la maternitate, începuse şi nu aveam unde să plecăm. Am decis să mergem la Chişinău. Eu sunt din Odesa. Apoi am decis să venim la Braşov, deoarece nişte prieteni veniseră deja aici şi mi-au zis că le place oraşul”, spune Vesta, tot refugiată din Ucraina.

Primăria din Braşov şi mai multe organizaţii neguvernamentale au constituit un grup de lucru „Braşov pentru Ucraina”. Și au făcut tot ce au putut că să-i ajute pe refugiați. De la deschiderea centrului, peste 3.000 de ucraineni au beneficiat de servicii gratuite de cazare, hrană, produse de igienă personală, consiliere psihologică şi asistenţă juridică. Centrul de Integrare pentru Migranți este foarte solicitat în ultima perioada pentru cursuri de limba română.

Noul ambasador al Ucrainei, Igor Prokopchuk, a vrut că prima lui vizită în țară noastră să fie la Brașov pentru a le mulțumi localnicilor care i-au primit cu brațele deschise pe refugiați:

”Milioane de oameni au trebuit să-şi părăsească casele. O parte au venit, aici, în comunitatea Braşovului, unde au fost primiţi cu ospitalitate călduroasă. Şi vreau să mă folosesc de această ocazie, să adresez mulţumirile mele cele mai călduroase administraţiei oraşului, primarului Braşovului, comunităţii de afaceri şi braşovenilor”, a declarat, la Brașov, Igor Prokopchuk, noul ambasador al Ucrainei la Bucureşti.

S-a cântat imnul național al Ucrainei și a fost ținut un moment de reculegere în memoria celor care au murit pe câmpul de luptă.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes