Connect with us
Publicitate

Social

Redeschiderea școlilor nu va fi condiționată de gradul de vaccinare

Publicitate

Publicat

pe

Rata de vaccinare în rândul profesorilor nu va reprezenta o condiție pentru redeschiderea școlilor. A accentuat acest fapt secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care s-a aflat, ieri, la Brașov, de unde a fost deschisă oficial campania națională de informare „Vaccinare și testare pentru învățare”, anunță Radio România Brașov FM (99,3 FM).

Publicitate

Însă, din mai, școlile vor fi deschise, din nou, în funcție de indicele de infectare, pe scenarii.

“Nu avem în intenție o astfel de măsură. Nici nu știu cât ar fi de constituțional, în primul rând, pentru că dreptul la educație este unul constituțional, prin urmare, nu cred că se va pune problema. Din păcate, nu avem încotro și condiționăm deschiderea școlilor de rata de incidență. Ori, dacă facem cu toții o mică bucățică în dreptul nostru, pentru a reduce rata de infectare, atunci rezultatul va fi unul mare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.

În sistemul de învățământ, potrivit oficialului, sunt 150.000 de persoane vaccinate cu o doză, cel puțin. În toată țara. Însă este nevoie, în continuare, de informare.

Publicitate

“Reîntoarcerea la școală, în format fizic, cu toți copiii, depinde de acești factori, de gradul de vaccinare, de testarea elevilor, pentru a fi în siguranță, și de respectarea măsurilor, prin urmare considerăm că nu e un efort pentru a promova lucruri îndeobște cunoscute, dar, dacă este nevoie să le facem și mai cunoscute, asta facem”, a adăugat Sorin Ion.

Cât despre testare, planul de rezervă al Ministerului Educației este să fie folosite, în continuare testele deja cumpărate. Asta dacă nu vor fi cumpărate teste non-invazive.

“Avem, în acest moment, peste 1 milion de teste distribuite, fie că se găsesc la școli, fie la DSP-uri. Considerate invazive și neacceptate, dar cu toate astea, o parte dintre ele s-au folosit și nu s-a întâmplat nimic. Noi am solicitat achiziționarea de teste de salivă sau – cum vedeam mai ieri la televizor – teste tip acadea. Tot de salivă sunt, dar atractive pentru copii. Ar trebui să fim mai deschiși la această idee și nu știu dacă bugetul României va sărăci din asta, pentru că scopul este mult prea important pentru a ne împiedica de formalități. Din mai, obiectivul principal este întâi să revenim la școală, că după ce revenim la școală, ne punem problema ce fel de teste facem”.

În ceea ce privește campania, secretarul de stat Sorin Ion a mai spun că există o broșură informativă care va ajunge, în format digital, la părinți și elevi.

Campania de informare „Vaccinare și testare pentru învățare” se va derula pe tot parcursul lunii aprilie, în toate județele din țară. Toți cei 4 secretari de stat vor merge în teritoriu pentru această campanie, dar vor discuta și despre alte probleme de interes, precum modificarea planurilor cadru pentru liceu, formarea cadrelor didactice, digitalizarea educației, organizarea simulărilor examenelor naționale.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes