Connect with us
Publicitate

Cultural

Recunoaştere europeană pentru restauratorii monumentelor din România

Publicitate

Publicat

pe

„Ambulanța pentru monumente”, câștigătorare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2020, a contribuit la restaurarea a trei monumente din Judeţul Braşov

Publicitate

Chiar în preajma datei de 9 mai, când este sărbătorită Ziua Europei, mai precis cu două zile înainte, pe 7 mai, Comisia Europeană și Europa Nostra au anunţat câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene. Printre câștigătorii de anul acesta se află și Ambulanța pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare.

Ambulanta pentru monumente se află în cursă pentru a mai câştiga şi Premiul Publicului, secţiune pentru care românii din lumea întragă pot vota online aici. Câștigătorul Premiul Publicului va fi anunțat în această vară, iar câștigătorii Marilor Premii vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public.

Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost lansate în anul 2002

Publicitate

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă, după o evaluare atentă a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene. Jurații au decis, de asemenea, să acorde trei premii Europa Nostra unor inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care fac parte din programul UE Europa Creativă, și anume Elveția și Turcia.

Ambulanța pentru monumente, cu sprijinul Prinţului Charles

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție. Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația MONUMENTUM (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația „Vernacular” și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de intervenții planificat pentru 2020 printr-un număr de alte patru organizații: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, și al asociației The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Trei monumente din judeţul Braşov pe agenda Ambulanţei

Poarta Brâncovenească de la Sâmbăta de Sus, Biserica Evanghelică de la Roadeş şi Biserica de lemn de la Grânari sunt cele 3 monumente din judeţul nostru care au beneficiat de pe urma intervenţiei „Ambulanţei”, fiind salvate de la distrugere. „Acum opt ani mă întorceam acasa după doisprezece ani petrecuți în capitală. Deși aveam un birou de proiectare la București alături de alți 7 colegi nu mai puteam sta departe de Valea Hartibaciului și de obiectele etnografice pe care le colecționasem deja din adolescență. Mă mâna gândul că voi reuși să înființez un muzeu și că, odată și odată, acele minunate sate pe care le purtam cu mine în gând vor putea fi salvate. N-am reușit să salvez satele decât într-o mică măsură dar am reușit să mă înconjur de niște tineri formidabili, entuziaști, alături de care reușim să salvăm astăzi zeci de monumente de pe întreg cuprinsul țării. Munca noastră a fost răsplătită de către Comisia Europeană și Europa Nostra cu cea mai înaltă distincție europeană din domeniul patrimoniului. Le mulțumesc așadar tuturor voluntarilor, meșterilor, beneficiarilor, instituțiilor, autorităților locale și regionale, donatorilor și sponsorilor care au pus umărul la construcția acestei rețele naționale a Ambulanței pentru monumente”, a declarat Eugen Vaida, iniţiatorul acestui proiect.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes