Connect with us
Publicitate

Social

Rectorul Universităţii Transilvania din Braşov, printre cei care au semnat pentru susținerea lui Sorin Cîmpeanu, în afacerea plagiatului

Publicat

pe

Jurnalista Emilia Șercan, cea care a publicat ancheta care arată plagiatului fostului ministru Sorin Cîmpeanu într-un curs universitar, a postat pe pagina sa de socializare lista celor 53 de rectori ai universităților românești care au semnat comunicatul de susținere a fostului demnitar. Încă doi semnatari nu au putut fi identificați în lista de semnături, menționează aceasta. Șercan publică inclusiv pasaje de pe grupul de WhatsApp al rectorilor, în care apare faptul că inițiativa și textul de susținere supus aprobării celor din structura asociativă rectorilor, organizația neguvernamentală numită Consiliul Național al Rectorilor, ar fi aparținut lui Viorel Scripcaru, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași.

Publicitate

Scripcaru le-ar fi scris rectorilor prezenți în grupul respectiv următorul mesaj: „vă propun un text, cu care dacă veti fi de acord, am putea sa-l adoptăm ca un comunicat CNR”. După care mai mulți rectori și-au transmis aprecierile pentru textul care face scut în jurul lui Sorin Cîmpeanu, transmite edupedu.ro.

Citește aici comunicatul integral emis pe 13 octombrie 2022 de Consiliul Național al Rectorilor, în susținerea lui Cîmpeanu, trimis Agerpres:

„Consiliului Naţional al Rectorilor din România consideră şi susţine integritatea academică ca fiind o valoare fundamentală a învăţământului superior. Respectarea principiilor de etică şi integritate academică se analizează însă prin mecanisme specifice învăţământului superior şi statului de drept, verdictele emise de către persoane fizice pe reţelele de socializare neputând fi luate în considerare, nici măcar atunci când persoana vizată este şi om politic.

Publicitate

Consiliul Naţional al Rectorilor se delimitează ferm de orice ,,sentinţe’ de natură mai mult sau mai puţin politică, emise de veritabile ‘tribunale digitale’. Universităţile au un rol esenţial în fundamentarea şi promovarea principiilor civice menite să asigure funcţionarea adecvată a statului român şi a societăţii româneşti. Astfel, considerăm oportun şi necesar să ne manifestăm acest rol, inclusiv prin adoptarea unor poziţii ferme de fiecare dată când etica academică în activitatea unui membru al comunităţii universitare este judecată şi apreciată într-un cadru lipsit de valoare profesională şi juridică.

Experienţa didactică şi ştiinţifică a domnului profesor universitar dr.ing. Sorin Mihai Cîmpeanu a fost construită în peste 30 de ani de muncă susţinută, care au presupus parcurgerea tuturor paşilor impuşi de lege cu privire la evoluţia în cariera didactică, au condus la rezultate evidente şi cuantificabile, precum şi la recunoaştere din partea comunităţii academice. Acestea nu pot fi şterse cu buretele şi trebuie luate în considerare în acest veritabil proces de linşaj mediatic lansat pe reţelele de socializare.

Înscrisul, pretins în mod fals a fi plagiat, este un caiet/îndrumător de lucrări practice, un document pedagogic suport destinat exclusiv uzului studenţilor unei anumite facultăţi, dintr-o anumită universitate, în cadrul activităţilor de proiect şi lucrări practice. Un îndrumător de lucrări practice nu este o lucrare/opera/creaţie ştiinţifică, nu este un document care să presupună expunerea unor elemente de originalitate rezultate din activităţile de cercetare ale autorului. Pentru a putea fi puse la dispoziţia fiecărui student care desfăşoară activităţi practice, caietele de laborator erau litografiate în cadrul instituţiei de învăţământ superior.

Acest îndrumător nu a fost în niciun fel utilizat de către dl.prof.dr.ing. Sorin – Mihai Cîmpeanu pentru avansarea în cariera didactică, titlul de profesor fiind de altfel obţinut în anul de apariţie al acestuia – 2006.

Precizăm că, la solicitarea domnului Cîmpeanu, din dorinţa ca situaţia să fie clarificată cu celeritate, a fost deja iniţiata o analiză de către comisia de etică şi experţi în domeniul vizat, care se vor pronunţa, conform uzanţelor academice generale precum şi a celor specifice domeniului, asupra conţinutului, precum şi asupra modului în care a fost elaborat îndrumătorul respectiv de lucrări practice.

Publicitate

În aşteptarea rezultatelor acestei analize, considerăm lipsite de fundamentare acuzele publice, cu atât mai mult cu cât, tot public, acestea au fost infirmate categoric de însuşi cel despre care se afirmă că ar fi fost prejudiciat – Prof. univ.dr.ing. Ioan Pleşa.

Având în vedere toate acestea, Consiliul Naţional al Rectorilor din România îşi exprima susţinerea fermă pentru prof. univ. Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedinte CNR, ales statutar în data de 20 sept. 2020, prin vot secret, in cvasi-unanimitate (68 voturi pentru şi un singur vot împotrivă).

Acum Emilia Șercan scrie că prin acest comunicat „Consiliul Național al Rectorilor (…) apără cu pieptul gol dreptul dublului academician Sorin Cîmpeanu de a plagia și de a-și însuși autoratul unei lucrări semnate anterior de alte persoane.

CNR mai transmite în acel comunicat un mesaj la fel de important: presa nu are dreptul de a scrie despre impostura unor profesori sau politicieni! 🙂

Acest mesaj a fost promovat inițial într-un comunicat din 29 septembrie, la două zile după ce am publicat în exclusivitate faptul că dublul academician și ministru al Educației la acea dată Sorin Cîmpeanu a plagiat și și-a însușit fraudulos 13 capitole dintr-un curs universitar”.

După care Șercan face publice „câteva dintre mesajele schimbate de o parte dintre rectorii din CNR pe tema ultimului comunicat, făcut public joi, dar și lista de semnatari. Ortografia, semnele de punctuație și exprimarea respectă mesajele originale”, menționează Emilia Șercan:

Publicitate

Viorel Scripcaru: „Stimati Colegi, În ultima perioada de timp, am constatat cu totii, ca, s-a cam lăsat linistea pe grupul nostru CNR. In contextul ultimelor evenimente, cred că CNR ar trebui sa aiba o pozitie a noastră a tuturor, sub forma unui comunicat. Cum presedintele nostru nu ar avea puterea sa faca acest lucru acum, cred ca ar fi bine sa facem noi toti. Bineinteles cei care agreaza această idee. De aceea vă propun un text, cu care dacă veti fi de acord, am putea sa-l adoptăm ca un comunicat CNR. Va multumesc tuturor. Va trimit și textul”.

Dumitru Chirleșan (Universitatea din Pitești): „De acord. Integritatea academică să fie totusi apreciată și judecata de către mediul academic”

Viorel Jinga (UMF București): „De acord cu textul comunicatului propus de colegul și prietenul Viorel Scripcaru”.

Valentin Popa (Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava): „Este un text bun! De acord!”

Leonard Azamfirei (UMF Tg. Mures): „De acord! Foarte bun textul!”

Publicitate

Paul Negruț (Universitatea Emanuel din Oradea): „De acord cu textul de susținere a Domnului Președinte CNR.”

Dan Marcel Iliescu (Universitatea Ovidius din Constanța): „Absolut de acord cu propunerea”.

Sorin Cîmpeanu: „Vă mulțumesc tuturor, pentru inițiativă și pentru un nivel atât de ridicat de încredere! O încredere care mă obligă să susțin cel puțin la fel de mult ca până acum toate universitățile românești, în interesul primordial al studenților. Despre subiectul de azi, după cum am spus deja, solicitarea de clarificare am făcut-o chiar eu, încă de ieri. Comunicatul CNR votat astăzi va fi făcut public în cursul zilei de mâine. Mulțumesc încă odată și aștept să ne revedem la Craiova”.

Violeta Ciucur (Universitatea Maritimă din Constanța): „Multă sănătate, domnule Ministru. Toate vin, toate trec! Important este să nu lase răni.”

Cornel Cățoi (USAMV Cluj-Napoca): „Multă sănătate Domnului Ministru!”

Publicitate

Marilen Pirtea (Universitatea de Vest din Timișoara): „Sănătate Sorin! Si tuturor ,dragi colegi! De acord”.

Lista celor 53 de semnatari dintr-o listă de 55 de rectori care au semnat acel comunicat

 1. Viorel Scripcaru – Universitatea de Medicină și Farmacie Iași
 2. Viorel Jinga – Universitatea de Medicină și Farmacie București
 3. Dan Marcel Iliescu – Universitatea Ovidius din Constanța
 4. Valentin Popa – Universitate “Ștefan cel Mare” Suceava
 5. Gerard Jităreanu – USAMV Iași
 6. Ovidiu Puiu – Universitatea “Constantin Brâncoveanu” din Pitești
 7. Dumitru Chirleșan – Universitatea din Pitești
 8. Leonard Azamfirei – Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș
 9. Cătălin Bălescu – Universitatea Națională de Arte București
 10. Cezar Spînu – Universitatea din Craiova
 11. Radu Văcăreanu – Universitatea Tehnică de Construcții București
 12. Ion Abrudan – Universitatea Transilvania din Brașov
 13. Paul Negruț – Universitatea Emanuel din Oradea
 14. Tudorel Toader – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
 15. Dan Cașcaval – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
 16. Nicolae Istudor – Academia de Studii Economice
 17. Luminița Popescu – Universitatea “Constantin Brâncoveanu” din Târgu-Jiu
 18. Costel Negricea – Universitatea Româno-Americană
 19. Liviu Lucaci – UNATC
 20. Florin Pelin – Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București
 21. Violeta Ciucur – Universitatea Maritimă din Constanța
 22. Ion Pană – Universitatea Petrol-Gaze Ploiești
 23. Daniel Mariș – Institutul Teologic Baptist din București
 24. Cornel Cățoi – USAMV Cluj-Napoca
 25. George Daniel Papari – Universitatea “Andrei Șaguna” din Constanța
 26. Sorin Crișan – Universitatea de Arte din Târgu Mureș
 27. Puiu Lucian Georgescu – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
 28. Alecu Toma – Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanța
 29. Anca Buzoianu – UMF Cluj-Napoca
 30. Vasile Țopa – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
 31. Dan Gheonea – UMF Craiova
 32. Vasile Jucan – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
 33. Andi Pușcă – Universitatea Danubius din Galați
 34. Ghiță Bârsan – Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu
 35. Marius Șerbeszki – Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” din Brașov
 36. Daniel Pop – Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca
 37. Cornel Bungău – Universitatea din Oradea
 38. Ramona Lile – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
 39. Mihai Adrian Hotca – Universitatea „Nicolae Titulescu”
 40. Coralia Cotoraci – Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad
 41. Tonk Marton – Universitatea Sapientia Cluj-Napoca
 42. Marilen Pirtea – Universitatea de Vest din Timișoara
 43. Giuliano Tevi – Universitatea Ecologică din București
 44. Carol Schnakovszky – Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
 45. Radu Sorin Mihai – Universitatea din Petroșani
 46. Diana Moș – Universitatea Națională de Muzică din București
 47. Aurelian Bălăiță – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași
 48. Mihnea Costoiu – Universitatea Politehnică din București
 49. Crețu Octavian – UMF Timișoara
 50. Laura Gheorghiu – Universitatea Valahia din Târgoviște
 51. Marian Moiceanu – Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”
 52. Cosmin Alin Popescu USAMV Timișoara
 53. Daniel Breaz – Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Apostolescu Cezar

  18 octombrie, 2022 at 8:01 am

  Este dovada IMPOSTURII mediului ^academic^…..începând cu președintele academiei !
  RUȘINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes