Connect with us
Publicitate

Opinii

Recitindu-l pe Bradbury

Publicat

pe

Adrian Teacă, senior al presei braşovene şi condei ascuţit, fost om de bază la legendarul ziar braşovean „Gazeta de Transilvania”

„Există mai multe moduri de a arde o carte. Iar lumea e plină de oameni care aleargă purtând chibrituri aprinse”. Pompierul șef Beatty, personaj din celebrul roman al lui Ray Bradbury, Fahrenheit 451, descrie foarte plastic modul în care cărțile au fost la început arse de minorități (religioase, etnice, politice…) fiecare rupând o pagină sau un paragraf care o deranja, până când cărțile s-au golit, mințile s-au prostit, iar bibliotecile s-au închis pentru totdeauna.

Ce trăim azi aduce pe alocuri cu distopia lui Bradbury. După scânteia aprinsă de moartea acelui cetățean de culoare din Minneapolis, vâlvătaia a cuprins nu doar instituțiile de forță, dar și opere care ar simboliza, în niște minți inflamate, răul originar. Așa s-a ajuns la dărâmarea unor statui (Columb!?) sau la eliminarea unor filme și seriale (Little Britain!) pentru motive cel puțin puerile, dacă nu stupide!

Pe mine, vă spun cinstit, mă cam sperie acest nou val de ură. La ce să ne mai așteptăm? La dărâmarea statuilor lui Eminescu și scoaterea din biblioteci a cărților sale, pentru că marele poet a avut cândva niște porniri antisemite? La distrugerea unor minuni ale lumii antice pentru că au fost ridicate cu sclavi? La arderea cărților indezirabile în piețe? Dacă cineva crede că exagerez, să se uite cu atenție la „poza” acestor zile. Și să rememoreze atâtea întâmplări asemănătoare din istoria recentă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes