Connect with us
Publicitate

Social

Recensământul animalelor sălbatice, din județul Brașov: 1.675 de urși, 1.148 de pisici sălbatice, 563 de lupi și 267 de râşi

Publicat

pe

Numărătoarea carnivorelor mari din județul Brașov a fost încheiată, iar Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a făcut publice rezultatele acestui recensământ. Vizate de această numărătoare au fost animalele sălbatice din speciile urs, lup, râs și pisică sălbatică. Datele au fost furnizate de gestionarii fondurilor cinegetice și colectate de specialiștii APM, anunță bzb.ro.

Publicitate

Conform autorităților, populația de urși a crescut ușor față de anul trecut de la 1.633 la 1675 de exemplare. O creştere uşoară s-a înregistrat şi la specia lup. Astfel, dacă în 2022 au fost estimate 539 de exemplare, anul acesta, în judeţul Braşov, numărul lupilor a ajuns la 563.

În cazul felinelor, respectiv pisică sălbatică şi râs, comparativ cu anul 2022, trendul a fost unul descrescător. Astfel, din datele obţinute de APM Braşov, în cursul anului 2023 efectivul la râs a fost evaluat la 267 exemplare faţă de anul 2022 când se înregistrau 301 exemplare. În ceea ce priveşte pisicile sălbatice, în anul 2022 numărul acestora a fost estimat la 1.182, iar în acest an la 1.148 de exemplare.

Carnivorele monitorizate de APM sunt specii de interes comunitar la nivelul european, iar România trebuie să monitorizarea şi să raportarea periodic către Comisia Europeană starea de conservare a acestora.

Publicitate

„În vederea monitorizării stării de conservare a carnivorelor, se desfăşoară anual acţiuni de estimare a efectivelor. Anul acesta în judeţul Braşov acţiunile de evaluare au fost derulate în perioada 18 aprilie – 19 mai. La aceste acţiuni de evaluare organizate de gestionarii fondurilor cinegetice împreună cu APM Braşov au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Braşov, Gărzii Forestiere Braşov, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea – Staţiunea Braşov, Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Braşov, precum şi reprezentanţi ai administratorilor de arii naturale protejate”, a declarat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Ciprian Băncilă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes