Eveniment
Reacțiile brașovenilor după ce s-a constatat că oraşul este poluat cu hidrogen sulfuat: „Miroase a toaletă” / „Este un gaz toxic”

Este alertă la Brașov, unde Agenția pentru Protecția Mediului a descoperit în aer concentrații de hidrogen sulfurat cu mult peste limita admisă.
Gazul este toxic și afectează sănătatea oamenilor. Autoritățile locale au motive să creadă că poluarea vine de la halda de gunoi a orașului, însă reprezentanții companiei susțin contrariul, relatează stirileprotv.ro.
Obișnuiți cu aerul curat de munte, sute de brașoveni au reclamat în ultimele luni faptul că în oraș se simte un miros greu.
„Miroase a toaletă. Nu poți să deschizi geamul, nu poți să lași o rufă la uscat că iți miroase”, spune o femeie din Braşov.
„Noi am trimis email-uri la 18 adrese de email, de fiecare dată când miroase, către garda de mediu, către fin-eco, către primărie, către prefectură, către poliția locală, către APM, către DSP”, spune un braşovean.
La cererea Primăriei, Agenția pentru Protecția Mediului a amplasat un laborator mobil în cartierul de unde au venit cele mai multe sesizări. În cinci din șapte zile de monitorizare, aparatele au înregistrat concentrații ridicate de hidrogen sulfurat.
Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov: „S-au înregistrat depășiri la hidrogenul sulfurat de 14 ori. Cea mai mare depășire a fost de 45-40 față de 15 care este valoarea limită”.
Prefectura a anunțat că înființează o comisie pentru stabilirea sursei de poluare, dar reprezentanții municipalității spun că, cel mai probabil, gazul provine de la depozitul de deșeuri aflat în apropierea orașului.
Într-un comunicat, reprezentanții companiei susțin că fac măsurători, dar că acestea nu au indicat depășiri ale limitelor de poluare. La rândul lor, comisarii Gărzii de Mediu spun că numai în acest an au verificat de patru ori depozitul cu pricina.
Cristina Vestemean, Garda de Mediu Brașov: „La ultimele controale nu am găsit neconformități. Acuma, în urma acestor sesizări, să vedem ce găsim”.
Hidrogenul sulfurat apare în procesul de putrefacție. Gazul afectează căile respiratorii și este daunător pentru sistemul nervos. Oamenii sunt deciși să dea în judecată instituțiile de control ale statului care nu au reușit până acum să identifice și să elimine sursa de poluare.
„Trebuie să întelegem că este un gaz toxic”, supune un alt localnic.
Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov: „Luăm în calcul să ne alăturăm demersurilor – inclusiv în instanță – făcute de cetățeni, că intervenienți în procesele împotriva autorităților statului român care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toți acești ani”.
Halda de gunoi de lângă Brașov a fost înființată în 2004, iar acolo ajung deșeuri din tot județul. Compania care o administrează are obligația să arda gazul emanat de resturile în descompunere.
Un reportaj video despre acest subiect puteţi urmări pe PRO TV
-
Entertainmentacum 3 zile
Patinoarul Olimpia, din Brașov, se deschide marți seară. Cât îi va costa pe brașoveni și turiști distracția pe gheață
-
Evenimentacum o zi
VIDEO / Jaf la Braşov! 76.000 de Euro au fost furaţi de la un bărbat, pe Bulevarul Gării
-
Turismacum 2 zile
O noapte la un hotel de 3 stele în Poiana Braşov a ajuns cât un sejur în Austria, Italia sau Bulgaria: „De banii ăștia mă duc la Innsbruck, îmi mai rămân să merg o săptămână la bulgari / Am luat o vacanță de opt zile în Italia la banii ăștia”
-
Economicacum 2 zile
Primul hotel Kempinski din România se deschide la Poiana Brașov. Kempinski este grupul hotelier de lux cu cea mai îndelungată existență din Europa
-
Businessacum 2 zile
FOTOREPORTAJ / Povești crestate pe pâine, într-o brutărie din Bod. O fostă jurnalistă din Brașov a renunțat la reportaje și a deschis o mică afacere cu produse de panificație
-
Evenimentacum 2 zile
Dubă plină cu lemn fără documente de provenienţă depistată de poliţiştii braşoveni
-
Economicacum 2 zile
CFR Marfă vinde un hotel din Predeal: „Trebuie să îl ia cineva care se pricepe în domeniul turistic”
-
Administrațieacum 2 zile
De mâine, „Miercurea brașovenilor” pe pârtiile din Poiana Brașov. Schiorii din oraş plătesc doar jumătate de preţ la instalaţiile pe cablu din staţiune