Connect with us
Publicitate

Eveniment

Reacțiile brașovenilor după ce s-a constatat că oraşul este poluat cu hidrogen sulfuat: „Miroase a toaletă” / „Este un gaz toxic”

Publicat

pe

Este alertă la Brașov, unde Agenția pentru Protecția Mediului a descoperit în aer concentrații de hidrogen sulfurat cu mult peste limita admisă.

Publicitate

Gazul este toxic și afectează sănătatea oamenilor. Autoritățile locale au motive să creadă că poluarea vine de la halda de gunoi a orașului, însă reprezentanții companiei susțin contrariul, relatează stirileprotv.ro.

Obișnuiți cu aerul curat de munte, sute de brașoveni au reclamat în ultimele luni faptul că în oraș se simte un miros greu.

„Miroase a toaletă. Nu poți să deschizi geamul, nu poți să lași o rufă la uscat că iți miroase”, spune o femeie din Braşov.

Publicitate

„Noi am trimis email-uri la 18 adrese de email, de fiecare dată când miroase, către garda de mediu, către fin-eco, către primărie, către prefectură, către poliția locală, către APM, către DSP”, spune un braşovean.

La cererea Primăriei, Agenția pentru Protecția Mediului a amplasat un laborator mobil în cartierul de unde au venit cele mai multe sesizări. În cinci din șapte zile de monitorizare, aparatele au înregistrat concentrații ridicate de hidrogen sulfurat.

Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov: „S-au înregistrat depășiri la hidrogenul sulfurat de 14 ori. Cea mai mare depășire a fost de 45-40 față de 15 care este valoarea limită”.

Prefectura a anunțat că înființează o comisie pentru stabilirea sursei de poluare, dar reprezentanții municipalității spun că, cel mai probabil, gazul provine de la depozitul de deșeuri aflat în apropierea orașului.

Într-un comunicat, reprezentanții companiei susțin că fac măsurători, dar că acestea nu au indicat depășiri ale limitelor de poluare. La rândul lor, comisarii Gărzii de Mediu spun că numai în acest an au verificat de patru ori depozitul cu pricina.

Publicitate

Cristina Vestemean, Garda de Mediu Brașov: „La ultimele controale nu am găsit neconformități. Acuma, în urma acestor sesizări, să vedem ce găsim”.

Hidrogenul sulfurat apare în procesul de putrefacție. Gazul afectează căile respiratorii și este daunător pentru sistemul nervos. Oamenii sunt deciși să dea în judecată instituțiile de control ale statului care nu au reușit până acum să identifice și să elimine sursa de poluare.

„Trebuie să întelegem că este un gaz toxic”, supune un alt localnic.

Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov: „Luăm în calcul să ne alăturăm demersurilor – inclusiv în instanță – făcute de cetățeni, că intervenienți în procesele împotriva autorităților statului român care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toți acești ani”.

Halda de gunoi de lângă Brașov a fost înființată în 2004, iar acolo ajung deșeuri din tot județul. Compania care o administrează are obligația să arda gazul emanat de resturile în descompunere.

Un reportaj video despre acest subiect puteţi urmări pe PRO TV

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes