Connect with us
Publicitate

Social

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică: „La toamnă, la valul 4, am putea avea noi restricții, mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate”

Publicitate

Publicat

pe

Răzvan Cherecheș, fostul consilier al fostului Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a spus părerea despre situația actuală din România, dar și despre posibilitatea apariției unor noi restricții la începutul toamnei.

Publicitate

El este de părere că măsurile nu trebuie relaxate unitar, fiindcă în acest mod campania de vaccinare va fi descurajată:

„Problema este că dacă măsurile de relaxare sunt oferite nediscriminativ tuturor, în același timp, nu validează în mod necesar actul responsabil al vaccinării și riscă să ducă la scăderea ritmului de vaccinare. Faptul că la evenimente, accesul se face exclusiv pe baza statutului de vaccinat sau a unui test obținut în ultimele 72 de ore sau 24 de ore, în același timp creează un stimulent pentru vaccinare, exact la fel cum întoarcerea din concediu, în funcție de țara din care vii, oferă un stimulent să te vaccinezi, pentru că poți să intri mai ușor în țară” – spune Cherecheș la Știrile ProTV.

Profesorul de sănătate publică este de părere că măsurile de relaxare din România ar fi trebuit aplicate „pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv”.

Publicitate

„Ar fi trebuit făcut diferențiat, pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv. Pentru că avem unele județe în care procentul de vaccinare este corespunzător, este mare, și alte județe în care procentul de vaccinare este extrem de redus. Ori în momentul în care oferi pentru toată țara aceleași măsuri, nu este niciun stimulent pentru județele respective să ridice ritmul. Dacă s-ar fi impus o limită, de exemplu dacă depășești 30 % procent de persoane vaccinate în județul respectiv, treci într-o stare mai relaxată, ar fi fost un stimulent pentru județele respective. Așa, există posibilitatea ca atunci când începe valul 4 în toamnă, județele respective să constituie surse de focare de infecție.”

Urmează valul 4 al pandemiei?
Întrebat de valul patru al pandemiei, specialistul în sănătate declară:

„Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată țara va face diferența. Cu toate acestea, este posibil ca în unele județe, județele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător, să trebuiască impuse restricții, din nou, pentru că, în felul acesta se va putea controla numărul persoanelor internate pe secția de terapie intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă și vremea mai rece.” – a mai spus specialistul în sănătate publică.

De altfel, Cherecheș subliniază faptul că, „acum, noi nu am revenit la normal, suntem doar într-o pauză”.

„Putem reveni la normal abia în momentul în care avem imunitatea de grup, procentul de 70 %” – spune profesorul.

Publicitate

Noi restricții în toamnă
„Principalul factor care a dus la scăderea ratei de incidență a fost vremea caldă, faptul că suntem mai mult timp afară, stăm mai mult timp cu geamul deschis, ventilația este mai bună în acest moment. Riscul de transmitere este mult mai redus. Vaccinarea a contribuit mult mai puțin decât vremea caldă, deci peste vară mă îndoiesc că vor fi impuse restricții. Dar la toamnă, datorită sezonalității virusului respiratoriu, nu doar a Sars-Cov-2, a tururor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricții mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate.” – a mai spus profesorul Răzvan Cherecheș.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes