Connect with us
Publicitate

Social

Răzvan Cherecheș, Ministerul Sănătății: Limitarea circulaţiei pe timp de noapte ar fi mai eficientă de la ora 18

Publicat

pe

Publicitate

Restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii ar fi mai eficiente dacă ar fi aplicate după ora 18, a susţinut profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş. Consilierul onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, recunoaşte că o astfel de măsură ar afecta masiv afacerile, însă a amintit că limitarea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului, după cum arată studiile.

Limitarea circulaţiei pe timp de noapte, începând cu ora 22, se va aplica începând de duminică. Autorităţile au precizat că au aplicat aceste restricţii, inspirându-se din măsurile luate de celalalte state afectate de pandemia COVID-19.

„Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin. În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români. Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră – dacă mă întrebaţi pe mine – având în vedere contextul european”, a declarat joi premierul Florin Cîţu.

În schimb, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că măsura are un impact limitat, restricţia fiind, de fapt, un compromis pe care autorităţile îl fac pentru a ţine sub control pandemia, fără a distruge afacerile.

Publicitate

„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat. Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş (foto), conform Adevărul.

Consilierul onorific în Ministerul Sănătăţii a explicat că nu ar fi nevoie de o astfel de restricţie dacă nu ar fi existat o creştere a ratei de transmitere a noului coronavirus în România.

„Motivul pentru care a crescut rata de transmitere e din două direcţii: una are de-a face cu noile tulpini care sunt mai contagioase, şi a doua – autorităţile locale nu vânează petrecerile private şi nu dau amenzi pentru nepurtarea măştii de protecţie pe stradă. Poliţia Locală ar trebui să facă asta, care-i în subordinea Primăriei, iar primarul ar avea de suferit un cost politic. Şi atunci primarul preferă să aibă o atitudine uşor relaxată şi să aştepte măsuri luate la nivel naţional”, a mai spus Răzvan Cherecheş, potrivit sursei citate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes