Connect with us
Publicitate

Turism

Războiul pentru proprietatea Babelor și a Sfinxului din Bucegi încă nu s-a încheiat. Autoritățile locale vor ca problema să fie tranșată de Guvern

Publicat

pe

După ce magistrații Curții de Apel din Pitești s-au pronunțat definitiv în dosarul legat de drepturile de proprietate asupra Babelor și a Sfinxului din Bucegi, autoritățile locale din Prahova și Dâmbovița continuă disputa pe acest subiect. Edilii din Dâmbovița așteaptă motivarea instanței, iar apoi aceștia vor cere Guvernului revenirea oficială în administrarea acestui județ, anunță adevarul.ro.

Este cunoscut procesul teritorial dintre județele Dâmbovița și Prahova privind granița dintre ele. Disputa administrativă durează de aproximativ 20 de ani, dar procesul propriu-zis a început în urmă cu șapte ani, când dâmbovițenii i-au dat în judecată pe prahoveni pentru stabilirea frontierei.

Chiar dacă procesul avea să stabilească granița dintre cele două județe, în realitate, lupta s-a dat pe dreptul de proprietate al celor două „vedete”. Instanța a decis, practic, în ce județ sunt Sfinxul și Babele, iar câștig de cauză definitiv pe acest subiect a avut Dâmbovița.

Deocamdată, cele două monumente se află în domeniul public al orașului Bușteni, Prahova, prin hotărâre de Guvern, dar președintele Consiliului Județean Dâmbovița Corneliu Ștefan a anunțat că ia în calcul inclusiv să dea în judecată Guvernul României, pentru a aduce monumentele în domeniul public al județului, respectiv al comunei Moroeni, Dâmbovița.

Publicitate

„Pentru că ne-a venit motivarea instanței și este o hotărâre definitivă, următorul pas este că vom face o solicitare Guvernului României, pe cale amiabilă, pentru că este cel mai corect, prin care cerem să-și revoce Hotărârea de Guvern prin care cele două monumente ale naturii sunt incluse în domeniul public al orașului Bușteni”, a declarat, recent, președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, citat de aceeași sursă.

Curtea de Apel Piteşti a respins, luna trecută, ca nefondate recursurile declarate în această speţă de autorităţile din Prahova, decizia fiind definitivă.

„Acum mult timp, printr-o hotărâre de Consiliu Local, și implicit o Hotărâre de Guvern, orașul Bușteni și-a trecut în domeniul public al orașului cele două monumente. Următorul pas este că vom face o solicitare Guvernului României, pe cale amiabilă, pentru că este cel mai corect, prin care cerem să-și revoce Hotărârea de Guvern prin care cele două monumente ale naturii sunt incluse în domeniul public al orașului Bușteni. Dacă Guvernul României nu dorește să revoce acea hotărâre de guvern, vom da în judecată Guvernul României pentru revocarea acestei hotărâri de guvern”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Victoria în instanță pentru cele mai cunoscute monumente naționale – Babele și Sfinxul – nu va rămâne fără urmări. Potrivit edilului din Moroieni, comuna pe raza căreia sunt cei doi monoliți, omologii din Prahova ar trebui să scoată din circuitul turistic toate materialele pe care apar fotografii cu cele două obiective.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes