Connect with us
Publicitate

Eveniment

Războiul Dan Air – Romatsa continuă, după ce compania aeriană a acuzat controlorii de trafic că au pus în pericol viaţa pasagerilor. Romatsa neagă, Dan Air ameninţă cu procese în instanţă

Publicat

pe

Ca urmare a noilor acuzații aduse de o Dan Air la adresa ROMATSA și a controlorilor de trafic aerian, compania a făcut mai multe precizări pe pagina de Facebook.

În niciun moment siguranța pasagerilor zborului DN288 Madrid-Brașov-București nu a fost pusă în pericol, iar instrucțiunea controlorilor de trafic aerian către piloți a avut în vedere tocmai asigurarea aterizării în condiții optime, atunci când pista era liberă.

Aeronava care se pregătea de decolare avea slot la aterizare și conform normativelor europene este prioritară asigurarea decolării cu minim de întârziere. Conform AMC8 ATS.TR.210(c)(2)(i), turnul de control nu ar trebui să permită unei aeronave aflată în procedura de aterizare să treacă pragul pistei la apropierea sa finală până când: aeronava care pleacă a traversat capătul pistei în uz sau a început un viraj sau toate aeronavele de aterizare anterioare au eliberat pista aflată în uz. În cazul în care aeronava care decola ar fi avut o situație de urgență (cedare de motor, presurizare) și ar fi necesitat întoarcerea la Brașov nu s-ar fi putut asigura eșalonarea cu aeronava Dan Air daca i s-ar fi aprobat începerea apropierii la același aerodrom.Referința din comunicatul companiei aeriene la documentul EASA care stabilește modalitățile de conformare și oferă explicații și îndrumări în ceea ce privește implementarea Regulamentului (UE) 2017/373 este incompletă și scoasă din context. AMC19 ATS.TR.210(a)(3), face referire la diferite tipuri de aeronave care au prioritate la aterizare: aeronave care au anunțat că trebuie să aterizeze din cauza factorilor care afectează funcționarea în siguranță a aeronavei; aeronave spital sau aeronave care transportă persoane care necesită îngrijiri medicale urgente; aeronave angajate în operațiuni de căutare și salvare; și alte aeronave, după cum poate fi stabilit de autoritatea competentă, în cazul României aceasta fiind Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Zborul DN288 nu se încadra în niciuna din aceste situații, iar citatul din comunicatul companiei aeriene preia doar îndrumarea din GM1 to AMC19 ATS.TR.210(a)(3), care e doar o explicație cum poate fi implementat ce se regăsește în AMC, nu o reglementare de sine stătătoare.

Dacă aeronava Dan Air ar fi fost într-o situație critică avea posibilitatea să declare situație de urgență și ar fi avut prioritate la aterizare.

Publicitate

ROMATSA e certificată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2017/373 și supusă auditurilor periodice de siguranță. De altfel, conform monitorizărilor la nivel european, prin activitatea sa ROMATSA este la un nivel de siguranță superior indicatorilor stabiliți la nivel UE.

Zilnic, controlorii de trafic ai ROMATSA asigură condiții de siguranță pentru 2500-3000 de aeronave, fără niciun fel de incidente și fără întârzieri care le pot fi imputabile.

La acest răspuns, reprezentanţii Dan Air i-au ameninţat cu procese în instanţă pe cei de la Romatsa.

„Romatsa R.A, lăsați dezinformarea și luni la prima oră trimiteți-ne înregistrările conversațiilor cu ATC și cu KRONAERO și vă vom demonstra ca ați încălcat regulamentul.

Îndrumarea de care încercați să vă folosiți este depășită din punct de vedere legal întrucât tot aterizarea are prioritate în fața oricărui slot întrucât aeronava noastră începuse procedura de apropiere pentru aterizare cu mult înainte să autorizați voi ca cealaltă aeronavă să-și înceapă rulajul.

Ne vedem în instanță și la parchet.”, a fost răspunsul Dan Air la postarea publicată de Romatsa.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes