Connect with us
Publicitate

Eveniment

Război la vârful Bisericii Ortodoxe Române. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și Arhiepiscopul Tomisului își împart replici dure

Publicat

pe

Publicitate

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, răspunde atacurilor lansate de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, în dezbaterea privind celebrarea Paștelui în același timp de către bisericile Ortodoxă și Catolică. IPS Teodosie îl califică pe Bănescu drept „un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune. Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui”.

Potrivit hotnews.ro, IPS Teodosie a făcut aceste declarații vineri, întrebat de jurnaliști despre atacurile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, el susținând că Bănescu „nu se roagă și vorbește chiar împotriva bisericii”.

„Nu știu ce vrea să spună. Este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune. El nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea foarte des la noi, la simpozioane, și arăta foarte familiar, așa a fost și în facultate. Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o astfel de atmosferă de familie? Dumnezeu să-l ajute, ne rugăm pentru el. Nu există anomalii. Calendarele sunt stabilite de bisericile autocefale, nu de mine. Nu vorbesc împotriva bisericii niciodată, dar vorbesc împotriva minciunii. Doamne ajută!”, a susținut IPS Teodosie.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, i-a răspuns ÎPS Teodosie, afirmând că Arhiepiscopul Tomisului l-a atacat la persoană. Într-o postare făcută pe pagina personală de Facebook, Bănescu a spus despre arhiepiscopul Tomisului că sfidează Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, dar a lansat și alte acuzații.

Publicitate

„Minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură „creștină” și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine. Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, o persoană care s-a compromis personal până la creșterea stufoasă în jurul ei a unui bogat folclor public / infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război și în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituția pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârșit de trist și scandalos caz, situația devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice și pocăință .Adevărul, mărturisit sau doar aflat, îl va face liber cândva”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Tot acest scandal a izbucnit după ce fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi de la UBB au propus ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care de-a lungul timpului s-a poziționat prin mai multe declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități, a reacționat în discuția privind celebrarea Paștelui la aceeași dată de către întreaga creștinătate spunând că îi compătimește pe catolici, care „nu au Lumină Sfântă”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Apostolescu Cezar

    21 aprilie, 2023 at 6:40 pm

    Halal exemple de comportament !
    Se cearta securistii intre ei…
    Asta este știre ? Asta este presa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes