Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Râurile și pâraiele din județul Brașov vor fi igienizate de Ziua Mondială a Apei. Ce acțiuni pregătește Sistemul de Gospodărire a Apelor

Publicat

pe

Ziua Mondială a Apei se apropie, iar ca să marcheze acest eveniment, care este celebrat în data de 22 martie, Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov plănuiește o acțiune de igienizare a râurilor și pâraielor din județ. Tot personalul instituției, dar și voluntari vor lua parte la acest eveniment.

Publicitate

Reprezentanții instituției spun că deșeurile adunate vor fi transportate cu mijloacele auto proprii la depozitele de gunoi autorizate. Astfel în perioada premergătoare zilei de 22 martie și până la sfârșitul lunii martie, se acționează în următoarele locații pe următoarele cursuri de apă:

  • pârâul canal Timiș în intravilan municipiu Brașov;
  • pârâul Ghimbășel în intravilan mun.Brașov (zona Stupini);
  • perimetrul acumulării nepermanente Valea Cetății din mun.Brașov (zona Răcădău);
  • râul Olt zona limitrofă mun.Făgăraș;
  • râul Olt pe raza com.Hoghiz;
  • pârâul Bogata în zona loc.Bogata (com.Hoghiz);
  • pârâul Măieruș amonte loc.Măieruș;
  • pârâul Homorodu Mare în zona loc. Rupea Gară, Ungra și Homorod;
  • pârâul Homorodu Mic în zona loc. Mercheașa;
  • perimetrul acumulării Săcele și amonte pe pârâu Tărlung, Valea Dracului și Doftana.

La acțiunile de igienizare vor participa și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Făgăraș, Ocolul Silvic Voila și elevii claselor a VI-a ai Școlii Gimnaziale „Ovid Densusianu” din municipiul Făgăraș.

Cu ocazia celebrării evenimentului menționat, în baza unor protocoale de colaborare, în câteva unități de învățământ din jud. Brașov (Școala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureșianu” din Brașov, Școala Gimnazială nr. 11 „Ștefan Octavian Iosif” din Brașov, Liceul Teoretic „George Moroianu” din Săcele, Școala Gimnazială „Ovid Densusianu” din Făgăraș și Grădinița „Pinochio” din Făgăraș) vor fi prezentate materiale de promovare privind importanța deosebită a resurselor de apă și necesitatea protejării factorilor de mediu (cu participarea a peste 500 elevi și cadre didactice).

Publicitate

De asemenea, vor fi organizate vizite la barajele cu acumulare Săcele și Dopca cu elevii claselor I-VIII ai Școlii Gimnaziale nr. 11 „Ștefan Octavian Iosif” Brașov, precum și vizitarea Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul instituției noastre (elevii claselor a VIII-a ai Școlii Gimnaziale nr. 6 „Iacob Mureșianu” din Brașov).

Acțiunile de promovare a importanței resurselor de apă și a factorilor de mediu în unitățile de învățământ vor fi desfășurate inclusiv în perioadele programelor naționale „Săptămâna Verde” și „Școala Altfel”.

Este o tradiție organizată sub egida Organizației Națiunilor Unite, coordonată de O.N.U.-Apă și condusă de unul sau mai mulți membri și parteneri O.N.U.-Apă cu un mandat specific, de a celebra în fiecare an – în data de 22 martie – Ziua Mondială a Apei (www.worldwaterday.org). Tematica este propusă în prealabil de O.N.U.-Apă, fiind în concordanță cu Raportul O.N.U. privind dezvoltarea apei la nivel mondial, publicat anual de UNESCO în numele O.N.U.-Apă, și elaborat sub coordonarea Programului Mondial de Evaluare a Apei (WWAP) din cadrul UNESCO.

Tema pentru acest an este „SĂ ACCELERĂM SCHIMBAREA”, fiind completată și nuanțată prin slogaul mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”. Ziua Mondială a Apei 2023 își propune să marcheze o accelerare a schimbării în ceea ce privește soluționarea crizei apei și a salubrității. Disfuncționalitatea care caracterizează în prezent întregul ciclu al apei subminează progresele înregistrate în toate celelalte problemele majore ale omenirii, fie că vorbim despre sănătate sau foamete, despre egalitatea de gen la locul de muncă, despre educație sau industrie, despre dezastre sau pacea mondială.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes