Connect with us
Publicitate

Economic

Ratele românilor cu credite în euro vor crește. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 50 de puncte

Publicat

pe

Vești proaste pentru românii care au credite în euro. Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referință cu 50 puncte de bază, așa cum a promis încă de luna trecută, ignorând haosul de pe piețele financiare și solicitările investitorilor privind renunțarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii, scriu jurnaliștii de la protif.ro.

Publicitate

„Inflația este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflației la ținta pe termen mediu de 2%”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%.

Cu toate acestea, în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE, instituția de la Frankfurt nu a mai spus că va continua să majoreze dobânzile în lunile următoare, în pofida declarațiilor mai multor decidenți care au făcut apel pentru mai multe mișcări importante pe partea de dobândă pentru a contracara inflația.

Publicitate

„Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări pe bază de date în ceea ce privește deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor”, a precizat BCE.

În ultimele zile, acțiunile băncilor din zona euro au fost în cădere liberă, influențate mai întâi de colapsul băncii americane SVB, apoi de prăbușirea valorii băncii elvețiene Credit Suisse. Însă, joi, Banca Națională a Elveției a anunțat că a acordat Credit Suisse o linie de ajutor în valoare de 54 de miliarde de dolari, o dovadă importantă de încredere care a condus la creșterea cotației acțiunilor Credit Suisse cu peste 20% și a impulsionat și acțiunile altor bănci.

„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape actualele tensiuni de pe piață și este pregătit să răspundă așa cum va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziții solide de capital și lichiditate. În orice caz, arsenalul BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro dacă va fi nevoie, pentru a asigura o transmitere fără probleme a politicii monetare”, se arată în comunicatul de presă al BCE.

Atenția analiștilor se îndreaptă spre conferința de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care șeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes