Connect with us
Publicitate

Social

Rata mortalităţii infantile în Braşov este peste media naţională. 6 din 1.000 de copii născuţi aici mor imediat după naştere

Publicat

pe

În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Centru, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 200.000 de euro.

Toate județele din regiunea Centru (Covasna, Mureș, Brașov, Harghita, Sibiu și Alba) au o rată a mortalității infantile, pentru anul 2021, mai mare decât media pe țară –  5,2 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.

În interiorul regiunii sunt câteva disparități semnificative:

 • în județul Mureș, rata mortalității infantile a fost de 7,1 la mia de copii născuți vii
 • în județul Harghita –  6,3 la mie
 • în județul Brașov – 6 la mie
 •  în județul Sibiu – 5,9 la mie
 • în județul Covasna – 5,7 la mie
 • în județul Alba – 5,6 la mie.

Din anul 2010, în cadrul Campaniei Naționale de Reducere a Mortalității Infantile, Organizația Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Centru a ţării cu 193 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 1.300.000 de Euro, la maternitățile din Aiud, Sebeș, Alba-Iulia, Brașov, Rupea, Făgăraș, Covasna, Sfântul Gheorghe, Harghita, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Mureș, Târgu Mureș, Sighișoara, Sibiu și Mediaș.

Publicitate

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Date statistice:

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

 • Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
 • Sălaj (8,9 la mie)
 • Neamț (8,2 la mie)
 • Călărași (7,6 la mie)
 • Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar” a adăugat, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

Despre mortalitatea infantilă

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes