Connect with us
Publicitate

Cultural

„Rapsodia Română”, compusă de Ciprian Porumbescu, va fi interpretată pe scena Filarmonicii din Brașov. Evenimentul va avea loc joi

Publicat

pe

Ciprian Porumbescu este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori români. S-a născut în 1853 la Șipotele Sucevei, în Bucovina și a murit în anul 1883 la Suceava. S-a numărat printre cei mai celebri compozitori români ai vremii sale; printre lucrările sale populare numărându-se Crai nou, Cântecul tricolorului, Cântec de primăvară și multe altele.

Publicitate

Anul acesta se împlinesc 170 de la nașterea și 140 de la moartea sa. Din acest motiv, anul 2023 a fost declarat Anul Ciprian Porumbescu. Filarmonica Brașov îl va omagia pe marele compozitor săptămâna aceasta, deschizând programul concertului de joi cu celebra sa Rapsodie Română, interpretată de orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov, condusă de maestrul Tiberiu Oprea.

Apoi, împreună cu soliștii serii, Matei Lăbunț și Antonio-Nicholas Piculeață, orchestra va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 în sol minor, op. 26 și Concertul pentru pian si orchestră nr. 1 în fa diez minor, op 1. Seara se va încheia cu Suita de balet din opera „Le Cid” de Jules Massenet, o lucrare despre dragoste, onoare și datorie.

Soliștii serii sunt câștigători ai concursului Piano Star și sunt două nume ale muzicii clasice aflate pe o pantă ascendentă. Antonio-Nicholas Piculeață s-a născut la New York și provine dintr-o familie de muzicieni renumiți din genurile clasic și tradițional românesc, iar Matei Lăbunț s-a născut în 2004 la Focșani și a câștigat deja peste 30 de premii naționale și internaționale.

Publicitate

Dirijorul serii, Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secția dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti, precum şi al Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski – Constanța.

Este invitat permanent al Filarmonicii Ion Dumitrescu – Râmnicu-Vâlcea, Filarmonicii Paul Constantinescu – Ploieşti, Filarmonicii Botoșani, Filarmonicii Banatul – Timișoara, Mihail Jora – Bacău, Orchestrei Simfonice Bucureşti, colaborând şi cu orchestrele filarmonicilor Transilvania – Cluj, Brașov, Oltenia – Craiova, Oradea, și cu Orchestra de Cameră Radio.

În anul 2020, Tiberiu Dragoș Oprea a repurtat succese extraordinare în Germania și Austria, cu ocazia unui turneu alături de New Vision Symphony Orchestra. Concertele au avut emblema „The very best of John Williams and Hans Zimmer”.

Joia viitoare, la filarmonica brașoveană va avea loc un concert dedicat Zilei Internaționale a Copiilor. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Oroșanu, iar ca soliști vor urca pe scena Sălii Patria mai mulți elevi ai Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov.

Apoi, pe 3 iunie, Filarmonica Brașov va găzdui Turneul Național Vibrations cu Valentin Șerban și Mihai Diaconescu, iar pe 8 iunie, melomanii din oraș sunt așteptați la un concert cu muzică de Mozart cu Barnaby Palmer, Horia Mihail și orchestra Filarmonicii Brașov.

Publicitate

Biletele pentru toate evenimentele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes