Connect with us
Publicitate

Administrație

RAPORT / Starea de urgență la Brașov a costat 45 milioane de lei. Pe ce s-au cheltuit banii

Publicat

pe

Costurile pentru combaterea epidemiei de coronavirus în județul Brașov, în perioada stării de urgență, au fost de peste 45 de milioane de lei, potrivit unui raport al Curții de Conturi, instituție care a controlat administrațiile publice și spitalele, în această perioadă.

Banii s-au cheltuit în primul rând pentru achiziția de materiale și echipamente, pentru amenajarea spitalelor COVID-19 și pentru realizarea fluxurilor pentru pacienți.

Carantinare la Brașov, printre cele mai scumpe din țară

Raportul Curții de Conturi se referă și la banii acordați pentru persoanele care au fost trecute în carantină, la sosirea în România, din alte țări lovite de pandemie. În total, până la 31 iunie au fost carantinate în Brașov 1.003 persoane carantinate, pentru care ar trebui să se plătească 5,4 milioane de lei. Rezultă o medie de 5.389 de lei pentru fiecare persoană carantinată în spațiile special amenajate pe bază de contract. Media la nivel național a fost de 3.028 de lei / persoană pentru cele 14 zile de carantină.

Publicitate

45 milioane lei – aranjamentele legale în pandemie

Resursele alocate pentru combaterea epidemiei pe perioada stării de urgență în județul Brașov au fost de  18,29 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,49% din totalul veniturilor județului la 31 iunie, de 733 milioane lei. Din nefericire, situația dificilă cu care s-a confruntat județul a făcut ca aranjamentele legale să fie de 45,25 milioane lei (6,1% din total veniturilor județului), aproape 3 ori mai mari decât resursele alocate inițial.

Din cele 45 milioane angrenate până la 31 iunie a.c în combaterea pandemiei, aproape 18 milioane au fost achitate deja. Banii au fost strânși astfel: 10,3 milioane de la bugetul local, 431 mii de la bugetul de stat și 7,3 milioane de la bugetul CNAS. Totalul angajamentelor legale rămase de plătit este de 26,95 milioane de lei.

Tipuri de cheltuieli în Brașov, în perioada stării de urgență:

Achiziții de medicamente – 579 mii lei, din care s-au plătit pănă la data raportului 205 mii lei (196 mii lei de la bugetul CNAS și 9 mii lei de la bugetul local)

Achiziții de echipamente/dispozitive medicale – 15,25 milioane lei, din care s-au achitat 3,38 milioane lei (1,55 milioane lei de la bugetul CNAS și 1,78 milioane lei de la bugetul local)

Achiziții de materiale sanitare – 9,5 milioane lei din care s-au făcut plăți de 4,4 milioane lei (129 mii lei de la bugetul CNAS, 2 mii lei de la bugetul de stat, 4,15 milioane lei de la bugetul local și 110 mii lei din donații și sponsorizări)

Drepturi salariale specifice acestei perioade – 10,91 milioane lei din care s-au achitat 5,94 milioane lei (5,35 milioane lei de la bugetul CNAS, 397 mii lei de la bugetul de stat, 185 mii lei de la bugetul local)

Cheltuieli de transport persoane și bunuri – 40 mii lei, bani care s-au achitat 18 mii lei (15 mii lei de la bugetul CNAS, 3 mii lei de la bugetul local)

Alte cheltuieli – 659 mii lei, din care s-au achitat 264 mii lei (134 mii lei de la bugetul CNAS, 14 mii de la bugetul de stat și 116 mii lei de la bugetul local)

Cheltuieli cu achiziția/montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante – 41 mii lei, din care s-au platit 39 mii lei

Cheltuieli cu dezinfectarea periodică a lifturilor, casei scărilor și altor spații comune – 48 mii lei, din care s-au achitat 43 mii lei

Cheltuieli cu dezinfectarea spațiilor din domeniul public al UAT-urilor – 848 mii lei, din care s-au platit 557 mii lei

Alte tipuri de cheltuieli cu dezinfecția – 24 mii lei, achitat integral

Alte tipuri de cheltuieli finanțate de autoritățile administrației publice locale – 1,92 milioane lei, din care s-au platit 1,49 milioane lei

Donațiile la Brașov, de 120 ori mai mici decât media națională

În Brașov s-au strâns din donații și sponsorizări de 8.000 de lei. În comparație, în Alba 2,2 milioane lei, în Cluj 2,21 milioane lei, în Iași 1,82 milioane lei. Mai mulți bani din donații și sponsorizări s-au strâns doar în județul Suceava (3,79 milioane lei), însă acest județ a fost în acea perioadă principalul focar de infecție cu SARS CoV-2 al țării, iar întreaga atenție la nivel național s-a îndreptat aici. La nivelul municipiului București suma totală în bani strânsă din donații și sponsorizări a fost de 1,89 milioane lei. În total, la nivel național s-au strâns pe perioada stării de urgență 40 de milioane de lei de la persoane fizice și juridice, media națională fiind de 965 mii lei/județ. La donații în bunuri materiale, județul Suceava a primit ajutoare în valoare estimată de peste 9,89 milioane lei, în timp ce Sibiul a primit bunuri în valoare estimată de 1,62 milioane lei.

Țeapa UNIFARM SA, la Brașov

Același raport scoate la iveală că măștile neconforme vândute de UNIFARM SA au ajuns și la Brașov.

„Tot un aspect de neconformitate s-a consemnat și la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie <<<Dr. I. A. Sbârcea>>> Brașov prin achiziționarea a 1000 bucăți mască protecție FFP2-KN95 de la CN UNIFARM SA, care nu au corespuns din punct de vedere calitativ.”, se arată în raport.

5 miliarde de lei, suma totală pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Documentul aprobat de Plenul Curții prin Hotărârea nr. 387/2020 are la bază un control amplu, desfășurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entități din administrația publică centrală și locală. Pentru a răspunde eficient și rapid solicitării Parlamentului, instituția supremă de audit a mobilizat peste 700 de auditori publici externi.

Cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj se ridică la 5 miliarde de lei. Din această sumă, 73% reprezintă plata indemnizației acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei), 13% sunt indemnizațiile acordate altor categorii de personal ale căror activități au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut (662 de milioane de lei), iar 5,3% vizează cheltuielile privind stocurile de urgență medicală (266 de milioane de lei).

Raportul poate fi accesat integral aici.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tatar mariana

    19 august, 2020 at 10:00 pm

    O mare necunoscuta:care este masca ”conforma” si unde o gasesti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes