Connect with us
Publicitate

Administrație

Rampa de deșeuri industriale Timiș – Triaj așteaptă ultimul aviz pentru închiderea definitivă. Agenția pentru Protecția Mediului Brașov trebuie să își dea acordul

Publicat

pe

Aproape 31 de milioane de lei va costa închiderea rampei de deșeuri Timiș – Triaj, iar municipalitatea încearcă să obțină finanțare, dar și ultimul aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov. Pentru a obține acest acord final, primăria va organiza pe 28 iulie o dezbatere publică a raportului privind impactul asupra mediului pentru închiderea definitivă a depozitului de deșeuri nepericuloase Timiș Triaj și înființare spațiu verde pentru zonă de agrement.

Publicitate

Depozitul de gunoi a început să funcționeze la finalul anilor 1940 și a fost utilizat pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase. Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992. Suprafața ocupată cu deșeuri măsoară aproximativ 148.000 de metri pătrați, volumul de gunoaie este de aproximativ 2.219.000 de metri cubi, iar înălțimea actuală a coloanei de deșeuri este de maximum 40 de metri.

În prezent pe depozitul, care a fost acoperit cu un strat de pământ, s-a instalat vegetație spontană inclusiv arbori de talie mică. Taluzurile sunt stabile ca efect al instalării vegetației dar și datorită caracteristicilor geotehnice ale materialului depozitat. Nu s-au înregistrat tasări diferențiate pe suprafața depozitului, ceea ce indică stabilizarea corpului depozitului.

Având în vedere că închiderea rampei presupune o serie de lucrări care necesită foarte mult timp și niște costuri foarte mari, municipalitatea a luat decizia de a închide această rampă printr-o procedură simplificată, la baza căreia stă un bilanț de mediu conform căruia, în prezent, depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj nu afectează calitatea factorilor de mediu, deșeurile depozitate având caracteristici/ levigabilitate similară deșeurilor inerte. În aceste condiții durata estimată a lucrărilor este de 12 luni, la care se adaugă proiectarea.

Publicitate

Lucrări propuse pentru închiderea definitivă a acestui depozit:

  • relocarea deșeurilor în corpul depozitului: aprox. 700.000 mc;
  • terasamente (retaluzare deșeuri) + berma la 10 m: aprox. 101.000 mc;
  • strat de acoperire cu pământ ușor coeziv (minim 0,50 m) și pământ vegetal (min. 0,15m), inclusiv protecție antierozională – aprox. 108.000 mp;
  • canale înierbate pentru colectarea apelor pluviale – aprox. 4.800 ml;
  • bazin retenție apă pluvială – 1 bucată de 600 m.c.;
  • drumuri acces/tehnologice, inclusiv berme – aprox. 4.800 ml;
  • împrejmuire – aprox. 1.535 ml;
  • structuri de sprijin din gabioane – aprox. 1.500 mc;
  • foraje de monitorizare calitate și nivel apă freatică – 3 bucăți/ 95 m;
  • reperi monitorizare tasări – 42 bucăți și borne monitorizare tasări – 5 bucăți;
  •  lucrări de recultivare a suprafeței depozitului – aprox. 106.500 mp;
  • plantație de protecție – aprox. 82.300 mp.

În cazul amenajării spațiului verde se vor folosi ierburi perene, se vor însămânța taluzurile și calota. În cazul arbuștilor, se recomandă plantarea de arbuști (de exemplu ienupăr sau alți arbuști care să îndeplinească cerința de protecție antierozională și să aibă și rol peisagistic) cu densitatea de minim 1 buc/ 5 mp. În acest sens sunt de preferat specii verzi tot timpul anului și care să fie rezistente la secetă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes