Connect with us
Publicitate

Social

Rămășițele celui de-al șaselea copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand vor fi mutate de la Castelul Bran la Curtea de Argeș. Prințul Mircea a murit la vârsta de 3 ani

Publicat

pe

La 105 ani de la moartea Prințului Mircea, fiul Reginei Maria și al Regelui Ferdinand, rămășițele sale vor fi mutate de la Castelul Bran la Curtea de Argeș, anunță Știrile TVR. Osemintele micului prinț au fost duse la Bran în anul 1940 și au fost puse într-o capelă specială care nu poate fi vizitată de turiști.

Publicitate

Pe 2 noiembrie 1916, în plin război, principele Mircea a murit răpus de febră tifoidă, la vârsta de 3 ani. Regina Maria s-a adăpostit la Palatul Știrbei din Buftea după ce nemții au ocupat Bucureștiul. Acolo micul prinț și-a dat ultima suflare.

„Mircea a murit la ora nouă cu mâna lui într-a mea. E Ziua Morţilor! Ziua tuturor Morţilor! L-am îngropat pe Mircea în vechea biserică de la Cotroceni. Sicriul mic pe care îl învelisem cu o bucată de brocart vechi roşu de aur a fost coborât sub lespezile bisericii. Îngenunchiai alături de deschizătura căscată. În mine parcă murise tot. Lumea întreagă era moartă!” – scria în jurnalul ei, Regina Maria.

„A fost distrusă de pierderea lui și de faptul că, imediat după ce l-a înmormântat în biserica de la Cotroceni, a trebuit să părăsească Bucureștiul. I-a spus intendentului să aibă grijă și să pună flori roșii, în fiecare zi, pe mormântul lui Mircea”, povestește Ștefania Dinu, citată de știri.tvr.ro.

Publicitate

La doi ani de la moartea Reginei Maria, după cutremurul din 1940, care a afectat grav mănăstirea de la Cotroceni, osemintele micului prinţ au fost strămutate pentru prima dată, de sora lui. Capela de la Castelul Bran în care se odihneşte, de 82 de ani, micul Prinţ Mircea nu se vizitează. Trecerea anilor a afectat-o grav.

Familia Regală va strămuta osemintele micului Prinţ Mircea la Curtea de Argeş în data de 25 Iunie. Decizia ca cel mai mic copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand să se odihnească pe veci la Curtea de Argeș a fost luată de Regele Mihai în timpul vieţii, dar noua Catedrală Regală și Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș nu a fost gata la timp.

Moartea Reginei Ana, a Regelui Mihai şi apoi strămutarea osemintelor Reginei Mama Elena şi cele ale Regelui Carol al II-lea, la Curtea de Argeş, evenimente urmate de doi ani pandemici, au amânat mutarea osemintelor micului Mircea până anul acesta.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes