Connect with us
Publicitate

Administrație

Raed Arafat: „La plajă, cu siguranță, nu va fi obligatorie masca”

Publicitate

Publicat

pe

Marți, 11 mai, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a venit cu vești bune. El a anunțat că, la plajă, cu siguranță nu va fi obligatorie masca, iar turiștii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au fost testați.

Publicitate

La Digi 24, secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat dacă există diferențe între restricțiile impuse la evenimentele organizate în aer liber și cele din interior. Răspunsul șefului DSU este următorul:

„Fără discuție, și cu siguranță vor fi luate în considerare. La plajă de exemplu cu siguranță nu va fi obligatorie masca”, a declarat Arafat, care a admis că la plajă oamenii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au test negativ.

Raed Arafat, vești bune: „Fie se cere certificat de vaccinare, fie se va cere testare, fie se va cere ceva care să dovedească că nu ești pozitiv”

Publicitate

Secretarul de stat a precizat că măsurile de relaxare vor fi anunțate de autorități până la 1 iunie. Totodată, el a subliniat că și turiștii care doresc să plece în străinătate trebuie să fie atenți.

„Oamenii care vor pleca în excursii trebuie să fie atenți pentru că țările sunt foarte precaute: fie se cere certificat de vaccinare, fie se va cere testare, fie se va cere ceva care să dovedească că nu ești pozitiv, că ai fost bolnav în ultimele 90 de zile”, a spus Raed Arafat despre condițiile pe care atât țările UE, cât și cele din afara uniunii le-ar putea impune.

Raed Arafat: „Este eliminată restricţia privind participarea la pelerinaje legată de domiciliu sau reşedinţă”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunță eliminarea unor restricții. Astfel, odată cu adoptarea hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă, acesta a transmis că sunt introduse noi criterii pentru participarea la evenimente publice.

„Credincioşii musulmani nu vor avea restricţii în timpul nopţii de Ramadan. Este eliminată restricţia privind participarea la pelerinaje legată de domiciliu sau reşedinţă. Se va permite organizarea de procesiuni sau pelerinaje numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Publicitate

Competiţiile sportive se vor putea desfăşura cu public, ca evenimente test, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii MTS şi cu avizul MS. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau care se află în perioda dintre ziua 15 şi ziua 90 ulterioară confirmării cu COVID-19 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Activitatea în cinematografe, instituţii de spectacole şi concerte se poate desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitate, însă doar ca „evenimente test”.

În timpul şedinţei de guvern s-a adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, şi testul antigen nu mai vechi de 48 de ore, cu condiţia prezentării unui rezultat certificat. Activitatea în cinematografe, instituţii de spectacole şi concerte, să se poată desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitate doar ca evenimente test. Regulile de la evenimente sportive se păstrează şi aici.”, a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

Raed Arafat: „Noi nu obligăm pe nimeni să se vaccineze”

Secretarul de stat susține că românii nu sunt obligați să se vaccineze, ci trebuie să se testeze sau să demonstreze că au avut boala în ultimele 90 de zile, pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți oameni.

”Când crești capacitatea, într-un restaurnat de exemplu, să fim siguri că persoanele care se vor afla acolo nu sunt un pericol unii pentru ceilalți. Noi nu obligăm pe nimeni să se vaccineze. Nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi sau ai avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile”, a spus Raed Arafat.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes