Connect with us
Publicitate

Business

Punctele gastro local din Vama Buzăului, exemplu de bună practică. Parlamentarii pregătesc un proiect de lege pentru dezvoltarea acestui tip de afacere în zonele rurale

Publicat

pe

De la un punct gastronomic deschis într-o mică localitate de munte s-a ajuns la proiect de lege. Punctele gastro local, inaugurate în Vama Buzăului, din județul Brașov, au devenit exemplu pentru românii de la țară care vor să își deschidă ușa casei pentru turiști. În zonele rurale, acolo unde nu există restaurante, oamenii sunt invitați la masă în gospodăriile localnicilor. Aici găsesc bucate gătite doar din ingrediente naturale, făcute după rețete străvechi și care sunt pregătite chiar în bucătăriile gazdelor.

Publicitate

Este ora prânzului, iar în bucătăria Ancăi Vlad, din Vama Buzăului, se pregătește bucatele care vor ajunge în farfuriile oaspeților. În fiecare zi, brașoveanca gătește trei feluri de mâncare pentru turiștii care trec pragul punctului gastro local. Preparatele delicioase sunt servite într-un foișor construit chiar în curtea gospodăriei.

Pe 31 august 2019, brașoveanca a deschis unul dintre primele puncte gastronomice din comună. Drumul spre mica afacere a fost surprinzător de ușor datorită ajutorului oferit de autoritățile locale. Primăria a pus la punct un set de regulii de funcționare, dar a facilitat și comunicarea cu Direcția Sanitar Veterinară care a dat avizele pentru inaugurarea punctelor gatro local.

„Viața mea să știți că chiar s-a schimbat în bine, sunt foarte, foarte fericită de când am această activitate. În primul și în primul rând se desfășoară în cadrul familiei, deci mâncarea o pregătești n bucătăria ta, în bucătăria familiei, activitatea o desfășori în curtea ta, în casă. Gătesc în fiecare zi, proaspăt. Ciorbița o pregătesc dimineață, în rest totul se pregătește pe moment, ăsta este și avantajul că nu arunc mâncare”, povestește Anca Vlad, proprietara unui punct gastro local.

Publicitate

Conceptul punctelor gastro local este foarte bine pus la punct. În Vama Buzăului a fost creată o asociație care se ocupă de promovarea locațiilor. Așa a apărut sigla care reprezintă un cocoș colorat, pe o farfurie tradițională, lângă care sunt așezate o lingură și o furculiță. Stema se regăsește pe broșuri, naproane, cărți de vizită, dar și pe șorțurile gospodinelor. Pentru ca turiștii să descopere mai ușor punctele gastronomice locale, în tot satul au fost montate indicatoare care îi îndrumă pe oaspeți către locurile unde pot să servească masa. Turiștii știu că au ajuns la destinație în momentul în care văd sigla care există la fiecare dintre cele 20 de puncte gastro din comună.

„Vorbim de un business acasă în gospodăria producătorilor din Vama Buzăului. Conceptul gastro loca înseamnă ca un punct gastronomic local să funcționeze în gospodăria proprie a producătorului local, din dorința ca pe masă să se regăsească minim 70% din produse rezultate din gospodărie și evident ele să fie preparate pe o rețetă tradițională, moștenită din generație în generație”, a declarat Tiberiu Chirilaș, primarul comunei Vama Buzăului.

Interesați de promovarea acestui tip de turism sunt și parlamentarii care au depus un proiect de lege pentru reglementarea punctelor gastro local, la nivel național. Conform proiectului, orice persoană fizică poate face acasă un astfel de local în care să ofere mâncare pentru maximum 12 oaspeţi. Servirea la masă va fi făcută de membrii familiei, astfel că nu este nevoie de angajați. Parlamentarii vor să ofere și facilități fiscale gospodarilor în primii doi ani de funcționare.

În Vama Buzăului, o masă completă la punctele gastro local costă 80 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii. Meniul include o ciorbă, un fel principal, dar și un desert.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes