Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Publicație britanică, despre casa Regelui Charles al III-lea de la Viscri: Un sat din Transilvania strălucește sub patronajul noului monarh britanic

Publicat

pe

Satul românesc Viscri, în pitorească regiune a Transilvaniei, a cucerit inima celui care pe atunci era Prințul Charles, de când l-a vizitat prima dată, în 1998, relatează International Business Times, citată de Rador.

Publicitate

Fermecat de ulițele sale prăfuite, de căruțele trase de cai și de casele viu colorate, cuibărite pe dealurile verzi, prințul ecologist și iubitor al naturii a devenit un vizitator fidel.

În 2006, chiar și-a cumpărat acolo prima sa casă: o casă de un albastru strălucitor, cunoscută de toți localnicii.

Inițial o reședință princiară ocazională, casa a fost transformată apoi într-un muzeu dedicat botanicii, o altă pasiune a noului monarh.

Publicitate

„Majestatea Sa Regele nu a mai stat aici de câțiva ani, dar a lăsat multe urme”, a declarat pentru AFP Caroline Fernolend, președintele fundației Mihai Eminescu Trust.

Sub sponsorizarea lui Charles, fundația a renovat mai multe proprietăți din Transilvania, cu metode și materiale tradiționale, pentru păstrarea patrimoniului.

„De asemenea, a finanțat o stație ecologică de epurare a apelor uzate, pe bază de stuf, și un nou sistem de canalizare a apei pentru sat, fără a-și face publicitate”, a spus ea.

În fiecare an, zeci de mii de turiști descoperă atmosfera atemporală din Viscri.

Pensiunile au apărut ca răspuns la popularitatea satului – în contrast cu abandonul care caracterizează o mare parte din mediul rural al unuia dintre cei mai săraci membri ai UE.

Publicitate

„Viscri era un sat uitat de lume, și acum căsuțele se vând cu peste 40.000 de euro!”, a spus profesorul de sport pensionar Ion Stoica, care în fiecare seară merge cu bicicleta din satul vecin la Viscri.

Această sumă este o mică avere în această regiune, a adăugat el.

Nu toți locuitorii cătunului, care găzduiește 400 de oameni și are o biserică inclusă pe lista Patrimoniului UNESCO, împărtășesc entuziasmul lui Stoica.

Onorurile regale „nu au adus prosperitate” locuitorilor din Viscri, spune un alt locuitor, şezând pe o bancă din sat.

Cu toate acestea, nimeni nu neagă eforturile de restaurare întreprinse sub conducerea lui Charles.

Charles pretinde că ar descinde dintr-un principe din secolul al XV-lea, cunoscut sub numele de Vlad Țepeș, personaj istoric care a inspirat personajul contelui Dracula, al lui Bram Stoker. El a spus chiar că are Transilvania „în sânge”.

Publicitate

„Este o regiune foarte frumoasă”, a spus Ana Maria Plopeanu, 35 de ani, ai cărei bunici sunt din Transilvania și care a vizitat Viscri împreună cu partenerul ei.

„Totul este atât de simplu aici, atât de calm… înțelegem de ce s-a îndrăgostit prințul” de regiune.

Dar, în loc să stea la Viscri, în ultimii ani Charles a stat în Valea Zălanului, la aproximativ 100 de kilometri (60 mile) spre vest.
Acolo, reședința sa este ascunsă la capătul unui drum neasfaltat, unde un voal negru este acum prins la poartă, în semn de doliu după moartea, săptămâna trecută, a mamei lui, Regina Elisabeta a II-a.

Un semn interzice accesul celor curioși — nu suficient, totuși, pentru a descuraja două regaliste britanice, mamă și fiică, care au spus că au venit de la Londra pentru a cunoaște locurile dragi noului lor monarh.

Ele se vor întoarce în curând la Londra, la timp pentru a participa la înmormântarea regretatei regine.

Publicitate

SURSA: ibtimes.co.uk/ Autor: Herve Bossy / Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes