Administrație
Protest la Sinaia împotriva construirii unei parcări supraetajate în zona istorică a staţiunii

Un protest îndreptat împotriva construcţiei unei parcări supraetajate într-o zonă istorică a staţiunii montane Sinaia va avea loc, sâmbătă, în faţa primăriei oraşului, acţiunea fiind sprijinită de mai multe organizaţii non-guvernamentale.
Conform unui comunicat transmis, joi dimineaţă, de către Agent Green, la protest vor participa membri ai societăţii civile din Sinaia, Breaza, Braşov, Bucureşti şi Urziceni pentru salvarea Aleii Caraiman din Sinaia.
Acţiunea va avea loc, de la ora 11,00, în faţa Primăriei Sinaia.
„Aleea Caraiman este una dintre zonele cele mai frumoase şi cu cea mai mare încărcătură istorică din România. Primarul Vlad Oprea, lipsit de orice urmă de viziune şi abandonând orice scrupule pentru a urma interese obscure, urmăreşte să o distrugă împreună cu dealul dintre Gara Sinaia şi Hotel Caraiman şi forţează construcţia unei parcări monstruoase, care va mutila părţi istorice ale oraşului şi-i va răpi din moştenirea sa preţioasă”, se arată în documentul citat.
Reprezentanţi ai ONG-urilor care sprijină acest demers consideră că oraşul are nevoie de parcări care trebuie construite fără a afecta patrimoniului istoric şi cultural.
„Desigur că oraşul are nevoie de parcări, dar aceste dezvoltări urbane trebuie să fie amenajate doar în locurile care respectă toate normele de urbanism şi care asigură protejarea patrimoniului istoric şi cultural. Nu putem pune în pericol monumente istorice, distruge spaţii verzi sau tăia păduri cu scopul dezvoltării urbane, există soluţii alternative la acest proiect care nici măcar nu au fost luate în calcul de primarul Oprea”, a precizat Dan Trifu, reprezentant al Eco-Civica, citat în comunicat.
Preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, consideră că „ar fi o traumă pentru mulţi ca Aleea Caraiman să rămână doar în tablouri”, în timp ce preşedintele Iniţiativa România, Diana Voicu, spune că primarul Vlad Oprea „a rămas surd la orice argumente raţionale şi legale şi continuă cu proiectul său distructiv şi abuziv”.
„Ordinul Arhitecţilor din România a transmis, la rândul său, ca autoritate în materie de urbanism, că ‘în cazul staţiunii Sinaia, este necesară identificarea unei soluţii de amplasare a parcării de tip Park&Ride care să nu pună în pericol identitatea localităţii'”, se menţionează în comunicat.
Protestul este sprijinit de Agent Green, Iniţiativa România, Declic, Fundaţia Eco-Civica, Corupţia Ucide, Ziar Sinaia şi Greenpeace.
Primăria Sinaia a anunţat, la data de 4 octombrie 2022, că proiectul „Construire Park & Ride”, finanţat din bani europeni, care a fost blocat în instanţă, poate fi implementat în continuare după o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei.
„În 25 aprilie 2019, primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea semna contractul de finanţare cu bani europeni, pentru proiectul ‘PARK & RIDE”‘ în valoare 5,85 milioane de euro. În zona gării din Sinaia trebuia să înceapă construirea unei parcări etajate, parter şi 6 nivele, la care se adaugă un subsol parţial şi un nivel 7-terasă exterioară la B-dul Carol I. Din păcate, în urma unor intervenţii în presă şi a iniţierii unor petiţii publice de rea credinţă, proiectul a fost blocat şi s-a ajuns la instanţă. În urma analizării tuturor argumentelor în data de 30 septembrie, adică la mai bine de 3 ani, Primăria Oraşului Sinaia a avut câştig de cauză. Astfel, Proiectul ‘Construire Park & Ride’ va fi implementat în curând”, se preciza într-un comunica transmis la acel moment de primărie.
Conform sursei citate, prin acest proiect se încurajează folosirea mijloacelor nepoluante de transport în comun.
„Avantajele acestei parcări sunt multiple. Decongestionarea traficului şi încurajarea mobilităţii nepoluante, reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Tot aici se vor putea închiria biciclete şi trotinete electrice. De asemenea, se facilitează accesul în zona centrală a oraşului şi la principalele obiective turistice. În incinta parcării cu o capacitate de 300 de locuri, vor exista 2 staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice”, se mai preciza în comunicat.
-
Turismacum 3 zile
Destinația turistică numărul 1 a României în 2023 se află în judeţul Braşov. A fost votată de jurnaliştii din Clubului Presei de Turism
-
Evenimentacum 2 zile
Un nou „record” stabilit de CFR. O călătorie cu trenul, între Galați și Brașov, a durat 9 ore. Două locomotive s-au defectat pe traseu
-
Administrațieacum 2 zile
Trei pavilioane ale Spitalului de Pneumoftiziologie din Brașov intră în patrimoniul Consiliului Județean Braşov
-
Evenimentacum 3 zile
Accident rutier la ieșirea din Făgăraș: două victime după ce o autoutilitară s-a răsturnat
-
Administrațieacum 3 zile
Catacombele Braşovului, de După Ziduri, vor fi redeschise pentru public
-
Economicacum 2 zile
Rompetrol deschide o nouă benzinărie pe Ocolitoarea Braşovului
-
Utilacum 3 zile
Braşovul va avea pieţe volante, pentru ca oamenii să aibă mai aproape producătorii de legume şi fructe. Programul şi unde vor fi amplasate
-
Administrațieacum 2 zile
Căminul pentru Persoane Vârstnice din cartierul Noua ar putea să nu mai primească bătrâni. Instituţia duce o lipsă mare de personal