Connect with us
Publicitate

Eveniment

Protest la Casa de Asigurări de Sănătate din Brașov. Programul cu publicul va fi întrerupt între orele 10.00 și 12.00

Publicat

pe

Blocul Național Sindical, alături de afiliatul său, Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toți angajații din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ai Caselor de Asigurări de Sănătate județene, a municipiului București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.

Publicitate

Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane. Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă.

În vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești. Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public.

În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității.

Publicitate

Sindicaliștii solicită soluționarea problemelor expuse la nivelul Casei Naționale de Sănătate și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și atrag atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea următoarele consecințe:

Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță, etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.

Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate. Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

La Brașov, programul de activitate al instituției se va modifica, astfel:

  • 8:30 – 10:00, program de lucru normal
  • 10:00 -12: 00, activitatea va fi întreruptă (Protest)
  • 12:00– 17.00 program de lucru normal

În acest context programul de lucru cu publicul

Publicitate
  • la ghișeele instituției se va desfășura în intervalul 8.00 – 10.00
  • la registratura se va desfășura în intervalul 8.00-10.00 și 13.00 – 16.00

„Facem apel la înțelegerea dumneavoastră și vă asigurăm că toate cererile depuse sunt importante pentru noi și vor fi soluționate cu celeritate. Totodată vă recomandăm să folosiți în demersurile dvs către noi mijloacele alternative de comunicare, respectiv poșta electronica, adresele de email fiind cunoscute: [email protected], [email protected], secretar[email protected], [email protected]. Vă mulțumim pentru înțelegere”, au declarat reprezentanții CAS Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes