Connect with us
Publicitate

Eveniment

Protest al revoluționarilor braşoveni, după ce o colegă de-a lor și-a dat foc: „Dreptate așteptăm de 34 de ani”

Publicat

pe

Revoluționarii au protestat la Brașov, revoltați că o colegă de-a lor, Ileana Negru, cunoscută ca „mama lui Gavroche de Brașov“, și-a dat foc din cauza problemelor cu Statul. Aceștia spun că, la Constanța, Poliția a dat un comunicat într-un caz similar, dar la Brașov toți au tăcut.

După ce Ileana Negru, mama lui Gavroche de Brașov, și-a dat foc pe Drumul Vechi la în luna mai, revoluționarii brașoveni au organizat un protest. Ioan Demi, cel care a pornit revoluția în orașul de la poalele Tâmpei, a mers la prefectul județului și la primarul Allen Coliban, împreună cu secretarul de stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști.

Cei doi au cerut autorităților să facă demersurile necesare pentru realizarea monumentului eroilor, după care au depus o coroană de flori la mormântul copilului-erou Adrian Florin Negru, supranumit Gavroche de Brașov.

„Mandatul meu la secretariatul de stat își propune să deschidă calea către o altă abordare. Părintele meu a fost și el ucis la Televiziune și vreau să deschid poarta către cinstirea acestor eroi. Cei mai mulți erau foarte tineri și vreau ca pentru fiecare copil erou să existe o plăcuță comemorativă în școala unde activa. Apoi, revoluționarii adevărați să vorbească la ora de istorie”, a afirmat Mihai Iulian Dodu, secretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști, potrivit adevarul.ro.

Publicitate

Dreptatea rămâne în așteptare

Cei doi au fost însoțiți de câțiva revoluționari, între care Maria Vlase, mama unui erou de numai 19 ani, ucis la Revoluție.

„Dreptate așteptăm de 34 de ani. Noi nu ne dorim altceva și vrem respect și recunoștință pentru cei care s-au jertfit, pentru cei care au murit pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi. Din păcate, nu există un cult pentru eroi. M-am confruntat cu atâtea probleme, până și pentru construirea unui monument care să fie dedicat memoriei lor”, a spus Maria Vlase.

Nepăsarea autorităților reiese chiar și din faptul că în cimitirul eroilor, chiar lângă mormântul lui Adrian Negru, Gavroche de Brașov, este un mormânt al unei persoane decedate în 2000. La solicitarea președintelui de atunci al Asociației Luptătorilor, Revoluționarilor și Urmașilor Eroilor, Dorin Lazăr Maior, în cimitir a fost îngropat un membru al asociației.

Bărbat mort în 2000, îngropat alături de eroi

„Cel de acolo este „generalul” Stamatin Ioan, cel care a murit, așa cum scrie și pe mormânt, în 2000 și este înmormântat în 2000, dar aici toți ceilalți înmormântați sunt căzuți în decembrie 1989. Nu era voie, din punctul meu de vedere, să fie înmormântat lângă un erou-martir”, a spus Ioan Demi, cel care a aprins flacăra revoluției la Brașov.

În acest timp, mai mulți membri ai asociației revoluționarilor brașoveni au protestat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov. „Vrem mesajul!” și „Rușine!”, au scandat cei prezenți la acest protest al revoluționarilor.

„Am venit în Brașov în primul rând pentru a protesta față de faptul că a trebuit să treacă două săptămâni ca să aflăm ce s-a-ntâmplat cu doamna Negru, de ce și-a dat foc și de ce nu s-a făcut niciun comunicat în timp util. I-am menționat prim-procurorului faptul că, la Constanța, pe 1 iunie, un domn din Constanța și-a dat foc exact în aceleași circumstanțe și, în câteva ore, apărea un comunicat de la Polliție. Asta înseamnă că se putea face exact același lucru și de către Poliția Brașov, lucru care n-a fost făcut”, a explicat Cătălin Jurcanu, fiul unui erou căzut la Revoluție.

Parchetul a publicat biletul de adio al Ilenei Negru

La scurt timp de la încheierea protestului din fața Parchetului, purtătorul de cuvânt al instituției a dat publicității și biletul de adio lăsat de Ileana Negru. Aceasta spunea că-și va pune capăt vieții pentru a pune capăt umilinței pe care a trăit-o timp de 33 de ani și a trage un semnal de alarmă legat de memoria eroilor, răniților și reținuților în Revoluție, care nu este cinstită așa cum ar trebui.

Protestul s-a mutat și la Casa de Pensii, unde revoluționarii spun că Ileana Negru a fost tratată cu lipsă de respect. În cele din urmă, banii i-au fost virați în cont, însă, la numai două zile, femeia și-a dat foc.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes