Connect with us
Publicitate

Eveniment

Protecția Consumatorilor oferă explicații după ce a închis un restaurant din Brașov care vindea „ciorbe ca la mama acasă”: „Se interzice prezentarea afirmațiilor care nu sunt conforme cu parametrii”

Publicat

pe

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov a explicat, la solicitarea G4Food, că a închis temporar și sancționat restaurantul Ciorbe şi Tradiţii din Brașov pentru „mai multe neconformități constatate” și pentru încălcarea prevederilor OG21/1992 republicată. Ordonanța a fost actualizată ultima dată în 2008.

În acest caz, a atras atenția faptul că unul dintre motivele invocate de instituție pentru decizia luată a fost că localul nu a putut proba„ prin studii efectuate în acest sens” că vinde „ciorbe ca la mama acasă”.

„Legea care sancționează sintagma ‘Ciorbe ca la mama acasă’ este OG21/1992 republicată art. 24 conform căruia <<se interzice prezentarea, prin orice mijloace, a afirmațiilor și indicațiilor care nu sunt conforme cu parametrii ce caracterizează produsele și serviciile și care nu pot fi probate>>”, a transmis CJPC Brașov, într-un răspuns oferit G4Food.

Întrebați dacă legislația nu este cumva interpretabilă și cum poate demonstra ANPC că bucătarul de la Ciorbe și Tradiții nu gătea ca „la mama lui acasă”, reprezentanții instituției au răspuns: „Nu ANPC-ul trebuie să demonstreze sintagma afișată în astfel de locații, ci operatorul economic trebuie să facă dovada în acest sens.”

Publicitate

Restaurantul a fost contactat de G4Food, dar până la ora publicării articolului nu am primit un răspuns. Vom reveni cu informații suplimentare în cazul în care vom avea o reacție.

Ciorbe și Tradiții pare să fie un local apreciat de clienți. Are un rating de 4.8/5 pe platforma Tazz, primit de la aproape 1.600 de utilizatori. Ratinguri decente are, de asemenea, pe Facebook (4.5/5, de la 35 de utilizatori) și pe Google (4.4/5, de la 33 de utilizatori). ANPC subliniază, însă, că nu doar sintagma respectivă a declanșat măsurile luate împotriva restaurantului. „Sancțiunea aplicată operatorului economic nu a fost doar pentru acest aspect, ci și pentru alte neconformități constatate și descrise în comunicatul de presă”, a explicat CJPC Brașov, în răspunsul oferit publicației noastre.

Conform unui comunicat al instituției, publicat luni, inspectorii au constatat, la Ciorbe și Tradiții, următoarele nereguli:

  • depozitarea necorespunzătoare a preparatelor culinare finite;
  • prepararea alimentelor într-un spaţiu impropriu, fără spaţii pentru prelucrări preliminarii, cu intersecţie de fluxuri salubru cu insalubru;
  • folosirea unor ustensile de bucătărie neconforme (cuţite cu nituri şi mânere de plastic, coş de gunoi fără capac);
  • lipsa informaţiilor privind compoziţia preparatelor, declaraţia nutriţională energetică, gramajul şi aditivii alimentari în lista meniu.

Activitatea restaurantului a fost oprită temporar, iar firma care îl administrează a primit amenzi de 20.000 de lei. În acest moment Ciorbe și Tradiții apare ca fiind deschis pe platformele online.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes