Connect with us
Publicitate

Economic

Proprietarul Avicola Brașov, Transavia, investește anul acesta 20 milioane de euro în extinderea capacității de producție

Publicat

pe

Piaţa cărnii de pasăre, unul dintre cele mai importante sectoare ale industriei agroalimentare din România, va avea anul acesta  un reviriment faţă de anul 2020, cu o evoluţie uşor pozitivă, consideră Ioan Popa, proprietarul Transa­via, cel mai mare producător de carne de pasăre din România.

„Acţiunile noastre au dat rezultate, iar anul 2021 a avut o evoluţie bună pentru Transavia, mai cu seamă în T2, care ne creează acum premisele ca la finalul acestui an să avem o performanţă peste anul 2019, care a fost cel mai bun an din istoria companiei. Acest optimism se bazează pe faptul că lucrurile îşi revin vizibil faţă de anul 2020, iar semnele din prima parte a anului acesta ne indică faptul că vom asista la o revenire a consumului”, a spus într-un interviu pentru Ziarul Financiar Ioan Popa.

În 2019, grupul Transavia a avut o cifră de afaceri consolidată de 783 mil. lei şi un profit de 91,7 mil. lei, realizate cu aproa­pe 2.100 de angajaţi, potrivit infor­ma­ţiilor furnizate anterior pentru ZF de re­pre­zentanţii companiei. Compania Trans­avia, cea mai mare din grup, a avut o cifră de afa­ceri de 636 mil. lei şi un profit de 91,7 mil. lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Antreprenorul Ioan Popa spune că optimismul său privind cele mai bune rezultate în 2021 vine şi în contextul în care estimările internaţionale prevăd o creştere solidă pentru piaţa cărnii de pui. În 2020, el menţionează că cererea a scăzut din cauza mai multor factori, care acum au fost eliminaţi. El afirmă că o scădere semnificativă a cererii pentru carnea de pasăre a fost închiderea sectorului HoReCa în urma restricţiilor cauzate de pandemie. Apoi, o altă influenţă majoră asupra pieţei a fost exercitată de gripa aviară, care a afectat multe ţări din piaţa europeană. De altfel, Polonia nu a mai putut exporta în pieţe mari precum China, unde exporta aproximativ 1 milion de tone de carne, sau în cele din Africa de Sud, din cauză că prezintă cel mai  mare număr de salmoneloze la pasăre din Europa.

Publicitate

„Astfel, în toată piaţa europeană a apărut o infuzie uriaşă de produse din carne de pasăre cu un preţ foarte scăzut care a dus la o prăbuşire a preţului cărnii de pui, foarte aproape de nivelul anului 2009. Pentru noi, această situaţie a determinat apariţia de stocuri uriaşe, de zeci de milioane de euro, care au fost rulate în funcţie de termenul de valabilitate mai bine de un an”, a explicat Ioan Popa pentru sursa citată.

Pentru Transavia, anul 2020 a fost un an în care a acţionat agil şi s-a adaptat rapid la noul context, prin luarea unei serii de măsuri pentru securizarea businessului şi temperarea ritmului investiţiilor, dar şi reducerea volumelor de producţie. În 2019, Transavia avea o producţie de 90.000 de tone de carne de pui/an şi 40 de milioane de pui de o zi, potrivit datelor din Raportul de sustenabilitate al firmei.

Între 15 şi 20% din carnea produsă de Transavia merge anual în străinătate, iar Ioan Popa spune că există o preocupare constantă de a găsi pieţe noi de desfacere atât în intern, cât şi în extern, exporturile fiind foarte importante pentru că preţurile sunt mai avantajoase. În prezent, compania exportă în mai multe state europene, precum Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Spania şi Croaţia, dar şi pe continentul african, zona Mării Mediterane sau în Comunitatea Statelor Independente (CSI).

„În 2021, planul nostru de investiţii se menţine la nivelul planificat la începutul anului, de 15-20 de milioane de euro. În acest an vom orienta investiţiile cu precădere către crearea de noi spaţii de producţie, către dezvoltarea continuă a nivelului de producţie, către mărirea capacităţii la două abatoare, respectiv la cel din Alba şi din Braşov. Vom investi şi în fabrica de furaje combinate, dar şi în alte zone care să ne permită să ne atingem obiectivele ambiţioase pe care le avem pentru acest an, atât în ceea ce priveşte evoluţia afacerii, cât şi în privinţa angajamentelor de reducere a amprentei ecologice”, a afirmat Ioan Popa.

În acest sens, el precizează că se bazează pe patru axe principale: inovaţie, parteneriate, investiţii şi grija faţă de mediu. În ceea ce priveşte parteneriatele, acesta menţionează că a dezvoltat o nouă reţetă Supreme Chicken Tenders, realizat din bucăţi întregi de piept de pui din gama Fragedo, pentru McDonald’s România. De altfel, pe perioada verii Transavia produce ediţia limitată Chicken Magnifique din piept de pui premium, cu un pane din mix de seminţe, acoperită cu brânză de capră, peste care se adaugă rucola şi ceapă prăjită.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes