Connect with us
Publicitate

Cultural

Proprietarii pământului pe care se află Muzeul Naţional Bran cel chirie de 10.000 de euro pe lună pentru a nu îl evacua

Publicat

pe

Muzeul Etnografic Bran, care deține 18 monumente de patrimoniu categoria A, a fost închis publicului, săptămâna trecută, iar căsuțele unicat, vechi de sute de ani, riscă să fie evacuate de pe acel teren. În urmă cu doi ani au devenit proprietari ai celei mai mari părți a terenului de sub muzeu fiica fostului primar al localității Bran, Sanda Reit, și soțul acesteia, consulul onorific polonez Janusz Szalinski. Cheia bănoasei afaceri a fost chiar fostul primar, Dumitru Reit, decedat anul trecut, scrie Libertatea.

Publicitate

Un act de vânzare-cumpărare, semnat în anul 2018, a împroprietărit fata fostului primar din Bran, Sanda Reit, și pe soțul ei, consulul polonez Janusz Szalinski, cu două treimi din întreaga suprafață pe care se află Muzeul Etnografic de la Bran. Suprafața totală a terenului este de 9.610 metri pătrați.

Pe lângă această avere, în baza aceluiași act, aceleași personaje obțineau și două treimi din suprafața terenului pe care se află Primăria Bran împreună cu clădirea acesteia. Suprafața terenului din curtea primăriei este de 1.134 metri pătrați.

Separat, familia Sanda Reit și Janusz Szalinski dețin și terenul pe care se află construit Muzeul Groazei, un loc de distracție care face trimitere la legenda lui Dracula.

Publicitate

Terenul respectiv a aparținut fraților Pomuleț și Pomișor Stoian, moștenitorii avocatului I.G. Stoian din perioada interbelică, ce locuiesc în străinătate. Aceștia l-au mandatat pe fostul primar al Branului, Dumitru Reit, să se ocupe de vânzarea terenului, iar primarul (decedat în anul 2019) a vândut terenul chiar fiicei și ginerelui lui.

Actul de vânzare-cumpărare a fost încheiat în septembrie 2018, la notarul Nicușor Crăciun, fără ca proprietarii de drept să fi fost prezenți, ei fiind reprezentați chiar de fostul primar Dumitru Reit.

125.000 euro plătiți cu zece ani înainte de a face actele la notar

Dumitru Reit a administrat localitatea Bran, din partea fostului partid al lui Traian Băsescu, PDL, între anii 2000-2004.

Potrivit surselor Libertatea, actul de vânzare-cumpărare s-a semnat în baza unei sume de bani (125.000 euro) pe care Sanda Reit și Janusz Szalinski ar fi plătit-o fraților Stoian cu zece ani înainte de semnarea actului, între 18 ianuarie 2006 și 18 ianuarie 2008, fără să existe un extras de cont care să dovedească acea tranzacție.

Publicitate

Mai mult, ținând cont de faptul că pe acea suprafață de teren se află monumente de patrimoniu în categoria 1, tranzacția s-a încheiat fără a ține cont de dreptul de preemțiune al statului de a cumpăra respectivul teren.

Contactat de Libertatea, notarul Nicușor Crăciun a confirmat valoarea tranzacției și a susținut că Dumitru Reit, având calitatea de mandatar, „era cel care, potrivit legii, își asuma responsabilitatea că suma de 125.000 de euro a fost plătită proprietarilor Stoian”.

„Legea 70/2015 prevede că începând cu acel an e nevoie de un cont bancar pentru dovada tranzacției, înainte de acel an, nu era nevoie. Banii se puteau primi și cash. Iar terenul respectiv nu este sit arheologic ca statul să își poată exercita dreptul de preemțiune, ci teren agricol. Casele de pe teren sunt în continuare în proprietatea statului, terenul s-a retrocedat și vândut separat.” spune notarul Nicușor Crăciun.

Avocatul celor doi proprietari, Dan Iosif, nu a dorit să stea de vorbă cu reporterii.

Cealaltă treime din teren este deținută de Elena Polizu Micșunești, sora fraților Stoian, care trăiește în București. Din relatarea avocatei sale, Mirela Dojană, Elena Polizu a copilărit în casa din Bran, devenită sediul primăriei.

Oferta proprietarilor: 10.000 euro/lună chirie ca muzeul să nu fie evacuat

Publicitate

După obținerea acestui act, Sanda Reit și Janusz Szalinski au demarat procesul de executare silită. În acest moment, Muzeul Etnografic Bran este închis publicului. Cei doi proprietari au lansat Ministerului Culturii o ofertă de chirie, iar potrivit surselor Libertatea, aceștia cer statului român 10.000 euro pe lună ca Muzeul să poată funcționa în continuare.

„Există o ofertă pentru închiriere, dar nu vă pot confirma suma, pentru că este confidențială. Decizia și negocierile se vor purta la nivelul Guvernului”, a declarat, pentru Libertatea, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Liviu Brătescu.

Elena Polizu nu a solicitat chirie până la lămurirea situației juridice a acelui teren. În anul 2019, ea a lansat către Ministerul Culturii o ofertă de vânzare pentru cei 3.200 metri pătrați pe care îi deține.

Elena Polizu dorea 320.000 euro pentru bucata sa de pământ pe care se află Muzeul Etnografic, dar statul român nu a găsit bani să o cumpere.

„Elena Polizu și mâine ar semna actele de vânzare-cumpărare, dar reprezentanții ministerului găsesc tot felul de subterfugii să amâne momentul. Acum ne cer să retrimitem oferta noastră, dar nu vom repeta procedura pentru că nu este necesar. Ministerul Culturii oricând ar putea cumpăra acest pământ, de ce nu o face? Doresc să ne blocheze în această procedură.”, spune Mirela Dojană, avocatul Elenei Polizu.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. jasmine

    14 iulie, 2020 at 10:55 pm

    super

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes