Connect with us
Publicitate

Cultural

Proiectul „Sarea în bucate și alte povestiri culinare” a fost finalizat. O carte de rețete cu preparate din 8 perioade de timp diferite a fost lansată la Brașov

Publicat

pe

Agenția Metropolitană Brașov a finalizat implementarea proiectului cultural proiectul „Sarea în bucate şi alte povestiri culinare”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național prin care a promovat civilizația mesei şi gastronomia tradițională ca parte esențială a patrimoniului imaterial din spațiul românesc.

Proiectul cultural a fost realizat în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Brașov şi a oferit participanților posibilitatea de a face o călătorie în timp, prin prezentarea unor obiceiuri, tradiții, superstiții, legate de anumite bucate, mirodenii, condimente.

Peste 300 de brașoveni au participat la atelierele organizate de dr. Alexandru Stănescu, s-au familiarizat cu eticheta, obiceiurile, superstițiile despre mirodenii și au degustat preparatele culinare din 8 perioade de timp diferite.

Prin implementarea acestor activități, proiectul cultural a adus în atenția publicului tânăr și adult ideile, concepția, mentalitatea tradițională care guverna organizarea meselor de odinioară atât în mediul privat, cât şi în mediul public sau oficial. Numele alese pentru aceste ateliere au fost unele sugestive perioadelor alese: „La masă cu strămoşii”, „Povestea versei şi a altor bunătăţi”, „Sare şi Piper. Povestea Mirodeniilor şi a alimentelor din Lumea Nouă,” „De Basm şi de poveste”, „Eleganţă şi rafinament la masă în Belle epoque”, „Bârzozacuscă şi fastfood”.

Publicitate

„Prin intermediul acestor ateliere, i-am invitat pe participanții la proiect să reconsidere modul în care privesc anumite povești și basme, să le aprecieze și ca izvoare pentru istoria bucătăriei vechi. Un exemplu în acest sens ar putea fi constituit de povestea ”Capra cu trei iezi”, care poate fi privită și ca o sursă de documentare privind bucătăria veche din Ținutul Neamțului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în care masa cu friptură, sarmale, plăcintă, poale în brâu și alivenci oferită de ”cumătra” Capră reprezintă de fapt o reflectare în lumea imaginară a unui ospăț festiv dat în onoarea cumătrului venit în vizită. Un alt exemplu de izvor al gastronomiei vechi poate fi romanul „Ciocoii vechi și noi” editat în 1862 care oferă la rândul sau informații prețioase despre obiceiurile la masă și trufandalele cu care se delectau elitele și noii îmbogățiți din vremea lui Caragea Vodă. Astfel, la mesele date ciocoiul Dinu Păturică apar la gustări bucate ca Salamul de Verona, Brânza de Parma, conservele de Franța și vinuri de pe cele mai alese dealuri ale Europei; de asemenea apar menționate și așa-numitele „mezelicuri” din Orient ca icrele de morun și de chefal, crapii umpluți cu stafide, rasolul de păstrăvi, măslinele dulci de Tesalia, smochinele de Santorini și mastica de Corint. În roman preparatele tradiționale românești sunt puțin amintite, dar unele merită să fie citate ca ”mielul fript hoțește” numit astfel fiindcă a fost fript întreg în jar la ospățul oferit de căpetenia tâlharilor din pădure. Și exemplele pot continua”, a declarat Alexandru Stănescu.

Un plus de valoare adus proiectului este constituit din realizarea unei cărți de rețete cu preparate care să ilustreze tematica aleasă și 10 videoclipuri cu rețete. Broșura a fost tipărită într-un tiraj de 1000 de exemplare și va fi oferită, în perioada următoare, cu titlu gratuit bibliotecilor publice, școlilor, publicului brașovean și turiștilor, dar și participanților la activitățile din cadrul proiectului.

„Sperăm că iubitorii de bunătăți tradiționale și dulciuri de casă se vor delecta citind rețetele din carte și chiar vor încerca să le prepare. Ne dorim să aibă parte de o aventură a cunoașterii alături de istoricul Alexandru Stănescu, care ne aduce în fața ochilor povești fascinante și rețetele unor preparate din sfera bucătăriei tradiționale românești, a adăugat directorul general al Agenției Metropolitane Brașov”, Dragoș David.

Valoarea totală a proiectului a fost de 87.600 lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes