Connect with us
Publicitate

Administrație

Proiectul liniei de tren pentru Aeroportul Brașov – Ghimbav bate pasul pe loc. De ce nu lansează CFR Infrastructură contractul de 700 de milioane de lei

Publicat

pe

Proiectul liniei de tren la Aeroportul Brașov-Ghimbav încă nu are semnat contractul de finanțare și din acest motiv nu a fost lansat în licitație până în prezent, deși Ministerul Transporturilor l-a aprobat încă din decembrie 2021, iar Guvernul din august 2022, anunță economedia.ro.

Explicațiile CFR Infrastructură sunt contrazise chiar de exemple pe care tocmai Compania le-a folosit. Lansarea licitațiilor cu procedura de clauză suspensivă, adică „CLAUZA SUSPENSIVĂ: „Procedura de atribuire se desfășoară sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că semnarea contractului/contractelor execuție lucrări se va face numai după asigurarea sursei de finanțare”. Un alt exemplu de clauză suspensivă este Centura Bușteni, proiect transferat de la CNAIR la CJ Prahova.

Despre linia de tren Brașov-Aeroport Brașov (Ghimbav) se discută încă de la sfârșitul anului 2021 atunci când lucrările la Aeroport erau la doar 75 % execuție și nu exista un termen concret pentru operaționalizarea acestuia (iunie 2023). Potrivit proiectului linia de tren va avea o lungime totală de 21,5 kilometri, cuprinde trei podeţe şi un pod, va fi construită în 3 ani iar valoarea totală este de 739 milioane de lei din care construcţii şi montaj 538 de milioane lei.

Economedia a întrebat CFR Infrastructură de ce întârzie lansarea licitației pentru această linie, iar Compania a indicat, la a doua solicitare că (încă) nu există finanțare.

Publicitate

„Procedurile pentru achiziția proiectării și execuției lucrărilor, respectiv pentru achiziția consultanței și a supervizării lucrărilor, vor fi lansate după aprobarea și semnarea contractului de finanțare. Vă reamintim faptul că, din punct de vedere al finanțării proiectului, acesta a fost identificat la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ca fiind potențial inclus în cadrul proiectelor Trenuri metropolitane”, au transmis reprezentanții CFR.

Conducerea companiei de căi ferate a fost întrebată și ce etape s-au parcurs de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi până în prezent, iar aceștia au răspuns că „după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, prin Hotărârea de Guvern nr. 1010/2022, Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov a pregătit atât documentația necesară pentru achiziția Proiectării și Execuției lucrărilor, cât și documentația pentru achiziția serviciilor de Consultanță și Supervizare Lucrări, astfel încât, după obținerea finanțării să poată demara, în cel mai scurt timp, procedurile de achiziție necesare implementării proiectului Realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav”.

Motivul pentru care nu a fost lansată licitația pentru contractarea lucrărilor ar fi lipsa unei surse de finanțare din cauza căreia nu se poate demara nicio procedură de achiziție. Totuși, reprezentanții CFR au mai transmis că „studiul de Fezabilitate aferent proiectului Realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav a fost finalizat, iar ulterior, prin HG 1010/16.08.2022, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Din punct de vedere al finanțării, proiectul a fost identificat la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ca fiind potențial inclus în cadrul proiectelor Trenuri metropolitane”.

De ce nu se fac demersuri pentru urgentarea aceste investiții, nu poate răspunde nimeni. Asta deși Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar urma să fie inaugurat pe 15 iunie 2023. În luna ianuarie a acestui an, Guvernul a aprobat rapid proiectul liniei CFR de la Timișoara spre Aeroportul Traian Vuia, iar la Cluj-Napoca cel mai mare contract din Transporturi de până acum (2 miliarde Euro) a fost scos la licitație fără a avea semnat contractul de finanțare, ci doar 300 de milioane de euro, prin PNRR..

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes