Connect with us
Publicitate

Cultural

Proiecte culturale, finanțate în regim de urgență. Primăria Brașov pune la bătaie suma de 550.000 de lei, pentru anul 2023

Publicat

pe

Publicitate

Având în vedere ultimele modificări ale prevederilor Ordonanței nr. 51/1998, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, Primăria Brașov a constituit, începând cu acest an, un fond special pentru finanțarea, în situații de urgență, a proiectelor culturale reprezentative pentru comunitatea brașoveană, cum ar fi, de exemplu, Junii Brașovului sau organizarea de evenimente pentru comemorarea eroului Liviu Corneliu Babeș.

Pentru a asigura această finanțare, Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care se stabilesc procedura și condițiile în care va fi asigurată această finanțare. Brașovul este printre primele autorități care implementează această prevedere legală, după Ministerul Culturii și Primăria Timișoara.

Conform O.G. nr. 51/1998, autoritățile sunt obligate să prevadă, în cadrul finanțărilor nerambursabile pentru proiectele culturale, un fond distinct de maxim 10%, pentru finanțarea nerambursabilă a nevoilor culturale de urgență. Astfel, pentru 2023, suma alocată acestui fond este de 550.000 de lei.

Scopul finanțărilor nerambursabile pentru nevoi culturale de urgență de la bugetul local al Municipiului Brașov este acela de a proteja și susține viața culturală și urmărește susținerea concretă și promptă a nevoilor culturale presante ale comunității.

Publicitate

Conform proiectului de ghid supus dezbaterii publice, ,,Nevoia culturală de urgență” este definită ca cerința de finanțare parțială a unui proiect cultural, a cărui anulare/amânare poate prejudicia interesele culturale imediate ale comunității noastre.

Pentru ca un proiect să poată fi finanțat prin intermediul acestui fond de urgență, trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să corespundă direcțiilor de acțiune, axelor strategice și priorităților stabilite în Strategia pentru Cultură a Municipiului Brașov 2015 – 2030*; să se desfășoare strict în municipiului Brașov; să înceapă a se derula după data semnării contractului de finanțare.

O astfel de finanțare nerambursabilă nu poate depăși 90% din valoarea totală a proiectului cultural. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect cultural este de 300.000 lei.

Brașovenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre până în data de 7 aprilie 2023, pe e-mail [email protected], către Primăria Brașov, Biroul Informații Publice și Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (program Luni-Joi, 8.00- 14.00,Vineri de la 8.00-13.00), e-mail [email protected].

Axele strategice de acțiune și de programare pentru Strategia Culturală Brașov sunt sintetizate prin acronimul B.R.A.S.O.V. care încapsulează astfel liniile de forță pe care se va articula dezvoltarea culturală. Așadar B.R.A.S.O.V. :

B – Bridging – crearea de punți de legătură între trecut și viitor, între generații, între sectorul public și sectorul privat, între dimensiunea națională și dimensiunea europeană/ internațională

R – Revealing – aducerea în prim plan a istoriei și patrimoniului care susțin dezvoltarea potențialului cultural și creativ local

A – Activating – activarea participării cât mai multor locuitori și actori ai schimbării/tuturor locuitorilor și a actorilor schimbării

S – Sharing – împărtășirea valorilor și creativității între membrii comunităților și, de asemenea, transmiterea de cunoștințe peste generații prin soluții inteligente, prin digitalizare

O – Occupying – ocuparea orașului și a zonei metropolitane prin și pentru cultură, dar și deschiderea oportunităților pentru crearea de locuri de muncă în sectorul cultural; creatorii și profesioniștii culturii vor fi antrenați în programele de formare culturală și implicați în toate formele de învățământ vocațional

V – Valuing/Voices – valorizarea și prețuirea vocilor trecutului și prezentului, ale locuitorilor și artiștilor și încurajarea inițiativelor creative pe toate palierele de acțiune culturală.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes