Connect with us
Publicitate

Social

Proiect de lege: românii care își iau concediu medical vor fi verificați acasă de poliție. Aleșii vor să stopeze, în acest fel, fraudele legate de concediile medicale fictive

Publicat

pe

Aleșii din Parlamentul României le-au pus gând rău celor care solicită concediu medical, deși nu sunt bolnavi sau nu suferă de vreo afecțiune. Deputata Partidului Național Liberal, Raluca Turcanu, a anunțat că a depus un proiect de lege pentru stoparea fraudelor legate de concediile medicale fictive. Practic, românii vor fi verificați acasă de poliție, dar și de angajați ai unor instituții publice.

Raluca Turcan spune că în primele două luni ale acestui an s-au solicitat deja sume care însumează 60% din bugetul prevăzut în 2023 pentru plata concediilor medicale. Proiectul propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

„Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale. Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului. Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Deputata PNL mai spune că banii prevăzuți pentru plata concediilor medicale trebuie cheltuiți responsabil. Aceste zile libere de la serviciu trebuie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății.

Publicitate

„Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie”, a mai completat deputata PNL.

Situația bugetului destinat concediilor medicale, în prezent:

  • Prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat fonduri în suma de 3,7 mlrd lei;
  • La data de 28.02.2023 obligațiile restante de plată înregistrate sunt în sumă de 2.2 mlrd lei, iar neasigurarea plăților la termenele legale prevăzute de actele normative în vigoare poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS ca urmare a acționării în instanță, pentru recuperarea debitelor, de către beneficiarii prevederilor OUG nr.158/2005.

Prin inițiativa legislativă propusă aleșii vin cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, dar care nu sunt internate, să declare adresa la care vor fi pe perioada concediului și să permită controlul în intervalul de timp declarat.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Apostolescu Cezar

    12 aprilie, 2023 at 5:10 pm

    Dar medicii care acorda aceste concedii..???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes