Connect with us
Publicitate

Economic

Programul Noua Casă continuă și în 2023. Guvernul a alocat un plafon de garanții în valoare de 1,5 miliarde de lei

Publicat

pe

Publicitate

Vești bune pentru românii care vor să își cumpere o locuință nouă. Ministerul Finanțelor a anunțat că programul Noua Casă va continua și în 2023, iar pentru acest an autoritățile au alocat un plafon de garanții în valoare de 1,5 miliarde de lei, cu 500 de milioane mai puțin față de anul trecut. Cei care vor să cumpere locuințe prin acest program pot obține credite în lei cu valori cuprinse între 66.500 de euro și 119.000 de euro, anunță libertatea.ro.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Anul trecut, plafonul alocat programului Noua Casa, conform FNGCIMM, a fost în valoare de două miliarde lei. În cadrul programului, finanţarea se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Anul 2022 a fost unul atipic din perspectiva tranzacţiilor imobiliare finanţate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaţionist şi de creştere galopantă a indicilor variabili care intră în componenţa structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Publicitate

În anul 2023 se aşteaptă ca tranzacţiile din zona imobiliară să fie influenţate de mai mulţi factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflaţia se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuaţii pozitive, este de aşteptat ca volumul tranzacţiilor finanţate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susţine revenirea cererii pe acest segment, subliniază Ministerul Finanţelor.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes