Connect with us
Publicitate

Cultural

Program special la Casa Sfatului. Secvențe din istoria sportului românesc vor fi prezentate, astăzi, cu ocazia Zilei Olimpice

Publicat

pe

Astăzi, de la ora 10:00, de Ziua Olimpică, la Casa Sfatului din Braşov are loc deschiderea oficială a expoziţiei ,,Citius, Altius, Fortius! Secvenţe din istoria sportului românesc’, în prezenţa preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.

Publicitate

Expoziţia temporară este realizată de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, în parteneriat cu Asociaţia ESCU, Muzeul Sportului (Bucureşti) şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, CORESI Shopping şi MODAROM.

Piesele prezentate la etajul Casei Sfatului din Braşov provin de la campioni olimpici, mondiali şi europeni, o parte din ei încă în activitate, dar şi de la 12 federaţii sportive şi două cluburi sportive: Federaţia Română de Atletism, Federaţia Română de Box, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federaţia Română de Canotaj, Federaţia Română de Fotbal, Federaţia Română de Hochei pe gheaţă, Federaţia Română de Lupte, Federaţia Română de Oină, Federaţia Română de Rugby, Federaţia Română de Schi Biatlon, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Tenis de masă, CS Dinamo Bucureşti şi CS Olimpia Bucureşti.

Expoziţia va rămâne deschisă la Casa Sfatului până în septembrie 2021.

Publicitate

Secvenţe din Istoria Sportului Românesc la Casa Sfatului

La intrarea în expoziţie, pe holul principal, este prezentată ,,Elisabeta’, schiful simplu cu care Elisabeta Lipă a devenit campioană olimpică la Barcelona (1992). Prima sală a expoziţiei este împărţită între ,,Flotila de Aur’ (caiac-canoe, canotaj) şi ,,1.00! 10:00!’ (gimnastică). Aici sunt expuse echipamente de concurs împrumutate de la Monica Roşu, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioana Papuc Rotaru, Nicolae Ţaga, dar şi medalia de aur a gimnastei Monica Roşu, câştigată la JO Atena (2004), medalia de bronz cucerită de Larisa Iordache la JO Londra (2012), trofeul lui Marius Urzică de la Campionatele Mondiale de la Brisbane (1994), când a cucerit titlul mondial la cal cu mânere, costumul de prezentare la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena purtat de Elisabeta Lipă, portdrapelul României, padela lui Aurel Vernescu sau pagaia semnată de Ivan Patzaichin.

Sala ,,Cartea Recordurilor’ este dedicată atletismului şi încărcătura emoţională a expoziţiei este amplificată de exponate precum pantofii de alergare de la Los Angeles (1984) ai campioanei olimpice Maricica Puică, echipamente purtate la competiţiile mondiale şi olimpice de Violeta Beclea-Szekely, Ionela Tîrlea, Nicoleta Grasu şi Marian Oprea, o colecţie de discuri, medalia de vicecampioană olimpică a atletei Ionela Tîrlea, ,,tabloul’ de onoare al maratonistei Constantina Diţă, colecţia de replici după medalii olimpice (obţinută cu sprijinul familiei Sötér) şi, mai ales, colecţia de patrimoniu sportiv a campioanei olimpice, Gabriela Szabo.

Sala ,,Magia mingii’ cuprinde piese de colecţie (cele mai multe aparţinând colecţionarului Teodor Hedeşiu) cu semnătura vedetelor sportive Simona Halep, Cristina Neagu, Cristina Vărzaru, Elisabeta Samara, Ilie Năstase, Horia Tecău, Florin Mergea, Ghiţă Mureşan, Andrei Pavel, rachete ,,Ilie Năstase’, banderola de căpitan la naţională a lui Gică Hagi şi superbul trofeu european cucerit la Nantes, în 2019, de echipa naţională de senioare a României la tenis de masă.

Poate cea mai spectaculoasă ,,secvenţă’ a expoziţiei este sala ,,Noblesse oblige’. Aici sunt prezentate nu mai puţin de şase costume de scrimă ale stelelor noastre olimpice (Ana-Maria Brânză Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman, Mihai Covaliu, Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu), cel mai vechi costum de scrimă păstrat în muzeele din România (Horia Rosetti – Muzeul Sportului), chiar şi medalia de aur cucerită la Rio de Janeiro (2016) de Loredana Dinu şi, bineînţeles, mai multe arme. Dar în ,,sala de luptă’ mai sunt reprezentate şi alte sporturi olimpice: judo, cu costumul de competiţie purtat de Alina Dumitru la Beijing (2008), când a devenit prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc; lupte libere, cu o vitrină dedicată lui Gheorghe Berceanu la Jocurile Olimpice Montreal (1976) şi costumul de competiţie al vicecampioanei mondiale Alina Vuc; box, cu o pereche de mănuşi ,,istorice’ din anii 1960 şi mănuşi de box semnate de Leonard Doroftei şi Lucian Bute.

Publicitate

Deşi România a câştigat numai o medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă (bob, Grenoble 1968), sala dedicată sporturilor de iarnă este ,,salvată’ de colecţia de medalii a sportivei braşovene Mihaela Hogaş, lider mondial pentru tineret la patinaj viteză. Sala ,,Mihaela, Campioana noastră’ conţine şi patinele cu care Mihaela Dascălu, o altă ,,vitezistă’ din Braşov cu performanţe internaţionale, s-a clasat pe locul 6 în proba de 1000 m. la JO Albertville 1992. Lumina reflectoarelor concentrează atenţia vizitatorilor şi pe două ,,prezenţe’ spectaculoase din această sală: bobul de competiţie al echipei României la Jocurile Olimpice de la Soci (2014) şi echipamentul actual de competiţie al naţionalei de hochei a României.

Expoziţia ,,Citius, Altius, Fortius!’ se încheie cu una dintre ţintele lui Iosif Sîrbu, primul campion olimpic român (Helsinki, 1952), şi tezaurul de medalii Gabriel Kicsid, handbalistul braşovean cu valoare de model din echipa multiplă campioană mondială şi vicecampioană olimpică. Această amenajare este de fapt mesajul expoziţiei noastre: în această vară Braşovul trebuie să fie o ,,ţintă’ pentru vacanţele Dumneavoastră pentru a descoperi o parte a ,,tezaurului’ istoriei sportului românesc!

De asemenea, înainte de a părăsi Casa Sfatului, pe toată durata Campionatului European de Fotbal 2021, vizitatorii se pot fotografia lângă standul de prezentare al competiţiei cu meciuri găzduite şi la Bucureşti.

Este foarte important de menţionat şi faptul că expoziţia temporară de la Casa Sfatului este înscrisă în agenda de evenimente a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov care pregătesc momentul lansării secţiei muzeale ,,Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan’, un proiect finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind ‘Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate’.

Despre expoziţia ,,Citius, Altius, Fortius! Secvenţe din istoria sportului românesc’:

Nicolae Pepene, manager Muzeul Judeţean de Istorie Braşov: ,,”Citius, Altius, Fortius”, binecunoscuta deviză olimpică a fost aleasă să fie titlul expoziţiei noastre pentru că secvenţele din istoria sportului românesc prezentate la etajul Casei Sfatului sunt mai ales despre participarea României la Jocurile Olimpice. însă, „Mai repede, mai sus, mai puternic” este şi despre povestea acestei expoziţii estivale de patrimoniu istoric sportiv: a fost realizată de muzeul nostru într-un timp foarte scurt datorită existenţei unui nucleu expoziţional important realizat de Asociaţia ESCU şi, apoi, prin implicarea promptă şi profesionistă a Muzeului Sportului din Bucureşti şi a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES; generozitatea campionilor noştri şi sprijinul primit de la 12 federaţii sportive au ridicat nivelul expoziţiei, numărul şi calitatea exponatelor transformând-o în cea mai importantă expoziţie temporară cu tematică sportivă din România, realizată până în prezent; forţa echipei care a muncit la finalizarea expoziţiei şi calitatea parteneriatelor ne-au făcut puternici şi dornici să continuăm valorizarea muzeală a istoriei sportului românesc, răsplata cea mai frumoasă fiind recunoştinţa vizitatorilor’.

Publicitate

Andreea Dănescu, preşedinte Asociaţia ESCU, Bucureşti: ,,Suntem onoraţi de invitaţia primită din partea Muzeului Judeţean de Istorie Braşov de a continua şi dezvolta practic experienţa expoziţiei-eveniment pe care am avut bucuria să o organizăm în luna aprilie, intitulată ‘România la Jocurile Olimpice’, venind în anticiparea competiţiei mondiale care va avea loc la Tokyo în această vară. Iată că expoziţia ,,a prins aripi’ şi va spune povestea generaţiilor de aur şi a momentelor de glorie ale marilor campioni ai României, participanţi la Jocurile Olimpice, dar şi la campionatele mondiale şi europene de-a lungul istoriei. Cu siguranţă vizitatorii de toate vârstele vor avea o şansă unică de a descoperi un regal expoziţional fascinant prin echipamente de competiţie şi de antrenament originale, trofee şi medalii, precum şi numeroase obiecte de colecţie şi de memorabilia care acoperă mare parte din sporturile la care România a obţinut performanţe remarcabile. Expoziţia va oferi şi o vedere panoramică asupra culturii de popularizare a activităţii sportive, dar mai ales asupra palmaresului şi a legendelor din spatele marilor sportivi de care a avut şi are parte ţara noastră.’

Claudia Nicolae, director general AGERPRES: ,,Este datoria noastră, pe care ne-o împlinim cu mare mândrie, să promovăm, ori de câte ori avem posibilitatea, valorile României şi marii sportivi ai ţării. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES are o bogată arhivă fotografică precum şi numeroase imagini de actualitate regăsite în fluxul foto, ele reprezentând dovezi istorice, martori ai unor evenimente memorabile şi, adesea, opere de artă. Ne face o deosebită plăcere ca împreună cu partenerii noştri, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, să valorificăm aceste imagini şi să reamintim publicului larg performanţele pe care sportivii români le-au realizat de-a lungul timpului. „Mai repede, mai sus, mai puternic” este un îndemn în care şi noi credem, sperând cu tărie că România va face lucruri măreţe şi în viitor!”

Valentina Mălîia, director ,,Muzeul Sportului’, Bucureşti: ,,Într-o clădire plină de istorie precum este Casa Sfatului, vizitatorii au şansa să cunoască momentele unice, încărcate de muncă şi emoţii pe care marii sportivi ai României le-au realizat.

De la cărţile de acreditare la cea mai râvnită medalie, intenţia noastră se centrează pe faptul ca vizitatorul să simtă chiar în an olimpic sentimentele de mândrie, de bucurie dar şi să conştientizeze faptul că sportul face parte din identitatea noastră şi importanţa patrimoniului muzeal.

Credem că transmiterea motto-ului olimpic, inspiraţia şi motivaţia acestuia printr-un eveniment cultural de calitate vor avea un impact optimist asupra tuturor’.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes