Connect with us
Publicitate

Social

Profesorii și-ar putea lua un an sabatic, o dată la un deceniu. Cadrele didactice vor avea postul garantat la întoarcerea la catedră

Publicat

pe

Un nou proiect de lege vine cu modificări substanțiale ale actualei legislații care privește educația. Vizați sunt profesorii care își doresc o pauză de la orele de clasă. Cadrele didactice din învățământul preuniversitar ar putea beneficia, la fiecare zece ani, de un concediu fără plata pe toată durata unui an școlar. Postul ar urma să fie rezervat până când profesorii vor reveni la catedră, cu condiția ca școala să fie de acord cu acest concediu prelungit, anunță avocatnet.ro.

Publicitate

Altfel spus, profesorii se vor bucura de un an sabatic, beneficiu din ce în ce mai des întâlnit, mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, pentru a se ocupa de proiecte personale sau de hobby-uri, iar la întoarcere vor ocupa același post. Și în actuala Lege a educației este prevăzut acest beneficiu, dar ca alternativă la acordul școlii, acum se poate obține aprobarea pentru concediul fără plată de un an și de la inspectoratul școlar.

Apoi, Legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care timp de șase ani consecutivi au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Rezervarea postului se va face, după cum prevede viitoarea lege, și în cazul profesorilor aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor îndeplini funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar etc.

Publicitate

Totodată, postul didactic va fi rezervat și când vine vorba despre personalul didactic titular solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale.

În fine, de aceeași prevedere vor beneficia și profesorii care vor îndeplini serviciul militar la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes