Connect with us
Publicitate

Social

Profesorii îi vor putea mustra pe elevi, în fața clasei. Ce alte modificări sunt propuse la Legea Educației

Publicat

pe

Publicitate

Ministerul Educației vrea să schimbe anumite reguli care sunt în vigoare în sistemul de învățământ. Una dintre ele ar putea fi permiterea mustrării elevilor de către profesori, chiar în fața clasei, de față cu ceilalți colegi. Acest gest este interzis, în prezent, dar mai marii din Educație cred că o astfel de sancțiune ar putea disciplina mai mult elevii.

O altă noutate se referă la faptul că a fost introdusă sancțiunea ca elevii să fie mutați disciplinar la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației disciplinare și școlare a elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar.

Potrivit edupedu.ro, sancțiunile care vor putea fi aplicate elevilor vor fi:

a) observaţie individuală;
b) mustrare scrisă;
c) retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale, a sprijinului financiar Bani de liceu, Bursa profesională;
d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ;
e) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației disciplinare și școlare a elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar, cu respectarea prevederilor Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar;
f) scăderea notei la purtare sub 6 cu declararea nepromovabilității anului de studiu respectiv.
g) preavizul de exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal;
h) exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal.

Publicitate

Dacă se înregistrează mai mult de 2 situații/an școlar în care este aplicabilă sancțiunea de a muta elevul la o clasă paralelă din aceeași școală, atunci se aplică sancțiunea de a muta elevul la o altă unitate de învățământ, se arată în ordinul citat mai sus.

Elevii care au 20 de absențe nejustificate la diferite discipline de studiu/modul ar putea fi mutați la o clasă paralelă, în aceeași școală. În aceeași situație sunt și cei care înregistrează 3 situații/an școlar în care este aplicabilă mustrarea scrisă.

În ordin mai apare că mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ se aplică de către consiliul de administrație, pentru elevii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal care absentează mai mult de 40 de ore la diferite discipline de studiu/an școlar. Regula s-ar aplica și pentru cei care înregistrează 2 situații/an școlar în care au fost mutați la o clasă paralelă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes