Connect with us
Publicitate

Social

Profesorii cer mărirea salariilor: „Un profesor cu 21 de ani vechime e plătit mai prost decât un vânzător de la Kaufland, cu 5 ani vechime”

Publicat

pe

O petiție prin care se strâng semnături și se cere respectarea legii și mărirea salariilor profesorilor a fost lansată recent pe internet, după ce ministrul de finanțe a anunțat că salariile vor fi mărite abia în 2022.

Publicitate

„Este o petiție prin care cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate”, menționează autorul acesteia.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Practic, majorarea de 16% (tranșele a două și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, transmis la începutul anului școlar.

Publicitate

„Acum suntem anunțați că majorarea de la 2 septembrie 2021 a fost amânată pentru 2022, deși banii există! În data de 18 decembrie 2020, când încă era Ministru de Finanțe, Florin Cîțu afirma: „Salariile profesorilor au fost incluse, atât creșterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferența până la 2022, dar și creșterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spațiul public. Știu și mulțumesc premierului pentru înțelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanțelor a anunțat-o ieri, deci să nu mai avem discuția despre asta în spațiul public”.

După ce a devenit premier, Florin Cîțu ne anunță că nu mai sunt bani, iar majorările salariale pentru profesori vor fi amânate până în 2022. Banii există, chiar Ministrul de Finanțe a spus pe 18 decembrie că majorările au fost prinse în buget. 10 zile mai târziu, după Crăciun, banii nu mai există. Guvernanții tratează în acest moment profesorii ca și cum ar fi treaptă cea mai de jos a societății.

Această nu este o petiție politică. Este o petiție prin care cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate. Profesorii sunt cei care formează medicii, profesorii sunt cei care formează politicienii, profesorii sunt cei care formează polițiștii. Dar, în acest moment, un profesor cu 21 de ani vechime este plătit mai prost decât un vânzător de la Kaufland, cu 5 ani vechime. Asta înseamnă că în societatea românească, un profesor este asimilat unui vânzător la supermarket, adică unui muncitor calificat.

Cerem reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească!

România are cel mai mic indice de salarizare a educației din UE, și printre cele mai mici din Europa, peste Serbia și Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria.

Publicitate

Cerem respectarea legii!”

Petiția a apărut chiar înainte că Guvernul să decidă înghețarea salariilor în sectorul bugetar, ceea ce a determinat cadrele didactice să o semneze într-un număr tot mai mare. Până în prezent, petiția a strâns peste 13.000 de semnături.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes